Последни Рецепти
Последни Статии

Кокосово масло

Добавено в Кулинарен справочник, Любопитно

Добави към моето меню

Кокосово масло
Кокосовото масло се оказва полезен продукт при борба с много болести и затлъстяване
Изследване проведено от учени от Австралия, университет в Куинсланд, показва, че кокосовото масло, което се съдържа в кокосовите орехи е полезен продукт при затлъстяване, изтощение на организма, както и при профилактика на инсулт и болест на Алцхаймер.

kokos pix 1

Кокосовото масло, също така предизвиква прилив на енергия, намалява холестерина, нормализира нивото на инсулина и унищожава патогенни организми. Така се оказва полезен продукт за хора, които страдат от диабет и сърдечно съдови заболявания.

kokosovo mleko

Получените резултати, от друга страна противоречат на официалното мнение на кардиологичната асоциация на Австралия, според която кокосовото масло е наситена мазнина и се приема за вредна за здравето.
За ползите пише и Брус Файв, от американския институт за изучване на кокосовия орех. По негово мнение е здравословно като наситена мазнина, защото се усвоява лесно и се препоръчва при изтощение. Също така ускорява метаболитния процес, което го прави незаменимо за тези, които желаят да отслабнат без да нанесат вреда на организма си.
Трябва да помним, че отказа от мазнини може да доведе до сухост на кожата, упадане на косата, както и до хормонални нарушения. Дозата, която се препоръчва е 1-3 ч.л. кокосово масло на ден.
Полученото от кокосовия орех масло съдържа триглецириди със средна дължина на веригата, а от дължината на веригата се определят свойствата на наситените мазнини, колкото по-дълги толкова са по-вредни за организма.

kokoski
кокоски бисквити с кокосови стърготини и слънчогледови семки
За съжаление у нас кокосовият орех, макар и наличен в някои магазини се приема за екзотика като плод. Най-често се консумира във вид на кокосови стърготини, които присъстват в рецептите за някои сладкиши и домашно приготвени бонбони, използва се за придаване вкус и аромат на кексове и бисквити.
Другият продукт, който се предлага е консерви от кокосово мляко, с него също могат да се приготвят сладкиши и кремове.

Кокосово мляко

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории