Последни Рецепти
Последни Статии

Коледните заговезни

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Коледни заговезни
На 14 ноември започват коледните пости, които свършват на Бъдни вечер. Отново сме пред подготвителните дни към светлия празник Рождество Христово.
Постът се нарича още Малка Четиридесетница и е установен сравнително късно в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий. Постът е не само благочестива традиция; той е Божествено установление и средство за общението ни с Бога. Той е част от пътя на нашето спасение за “живот вечен с Христа”.
Сам Бог е поставил предписанието за поста още в Стария Завет, като е казал: “… обърнете се към Мене от все сърце с пост, плач и ридание”
( Йоил. 2:12). Като се съобразява с това повеление, св. пророк и цар Давид в псалмите казва: “Аз се обличах във вретище, изнурявах душата си с пост, и молитвата ми се връщаше в пазухата ми.” И още: “Коленете ми изнемощяха от пост и тялото ми се лиши от тлъстина.” (Пс. 108:24)
Дошъл не да наруши закона, но да го изпълни, Господ Исус Христос е осветил поста със Своя пример: “…и, като пости четиридесет дена и четиридесет нощи, най-сетне огладня.” (Мат. 4:2, Лука. 4:2)

koleda angeli 3

Сега е благоприятно време, сега е време за покаяние. Да запалим кандилцата в храма и кандилцата в сърцата си, да отложим тъмните дела и се облечем със светлина.
Дойде постът на чистотата, изобличител на греха, проповедник на покаяние, живот на ангелите, спасение на човеците.
Боже, бъди милостив към нас, грешните, и ни сподоби да изкараме душеспасително започващите рождественски пости и с Божията благодат и помощ вкусим от сладостния покой на съвестта в Божието всеопрощение. Нека щедрата Божия благост да дари всички ни с това велико благо. Амин!

Епископ Йоан БОГОСЛОВ

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории