Последни Рецепти
Последни Статии

Коледа

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Коледа
В последния месец на годината, на двадесет и петия ден, празнуваме Рождеството по плът на Господа Бога и наш спасител Иисус Христос

koleda1
snimka Dilyana Georgieva Ptchelarova

На 25 декември – Коледа християнският свят чества рождението на Божия син – Исус Христос. С неговото идване на земята се отбелязва началото на нова ера в човешката история. Празникът започва в първите часове на 25 декември. Той е своеобразно продължение на Бъдни вечер. Ходи се на на църква. Прави се традиционно общоселско хоро. С пожелания за здраве, благоденствие и късмет българите започват един от най-големите християнски празници.

Във всички храмове в страната се отслужват празнични литургии.

Празникът е своеобразно продължение на Бъдни вечер, защото започва още от полунощ – с обичая Коледуване. В него участниците са само мъже – ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже.

Семейството отново се събира, но за разлика от Бъдни вечер похапва и блажно. Обредната трапеза включва пача, свинско печено, прясна пита, баница с месо, печен дроб, пастърма със зеле, печена кокошка.

Голяма Коледа, Божик или Божич е най-богатият в обредно отношение зимен празник и един от най-големите годишни празници, познат в цялата българска етническа територия.

Имен ден имат всички с имена Христо, Христина, Емил, Християн, Радослав, Младен и техните производни.

Честита Коледа!

koledap2
snimka Rumiana Stoianova
Мойте Коледни творения!!!

Основните ястия през този и следващите са приготвени от свинско месо. Коледните празници продължават до Стефанов ден – 27 декември. През тези дни не трябва да се работи.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории