Коледен сладкиш с локум
Добави към моето меню
Коледен сладкиш с локум
рецета Kapka Doneva
2 яйца разбих на пухкав сняг със чаша захар,
добавих около 100 грама меко краве масло и продължих разбиването,
чаша прясно изцеден портокалов сок, 3 лъжици кисело мляко, 1 бакплувер, ванилия и брашно,около 2чаши и половина.
Отделих от тази смес една трета и към нея прибавих канела,ядки орехови и бадемови,предварително нарязани на едро и запечени на тиган.
Към светлата смес прибавих много и най различни сушени плодове,портокалови корички и локум.
Във форма за терин (продълговата форма за кекс) изсипах първо жълтата смес и после по средата тъмната ,на растояние забучих и няколко цели,сушени круши.
Пекох във предварително загрята фурна на 180 градуса около 35 минути./кексовото тесто трябва да бъде по гъсто от обикновенно,за да не изпадат плодовете на дъното