Коледна капама
Добави към моето меню
Коледна капама
класическа рецепта за капама по бански, която можете да проготвите за Коледа
Казват, че за да се приготви капама е нужен само един зелев лист:)
* 1 бр. пиле
* 1/2 кг телешко месо
* 1/2 кг свинско месо
* 300 гр кайма
* 300 гр пушени гърди
* 200 гр наденица
* 1 бр. кисела зелка
* 100 г ориз
* 1 ч.ч. (200 мл) олио
* 2-3 глави лук
* черен пипер
* червен пипер
* чубрица
* сол на вкус
За пилето се приготвя плънка от половината ориз – задушен, дреболиите на пилето, нарязани на ситно, чубрица и черен пипер. То се пълни и се зашива. От зелката се отделят 12-13 листа, а останалото се нарязва на ситно. С листата се правят сармички с кайма, останалия ориз, червен и черен пипер и ситно нарязания лук. В голяма тенджера или пръстен съд се нареждат едно върху друго част от нарязаното зеле, сармичките, слага се пилето, пушените гърди, нарязани на парчета, наденицата и нарязаните на пържоли свинско и телешко. Добавя се олиото и 1/2 чаша вода или зелев сок. Тенджерата се захлупва плътно и се слага в умерена фурна да се пече.
По тази рецепта миналата зима приготвих капама в голям глинен гювеч. Когато купувахме камината ме питаха за половин прасе или за четвърт прасе. Вземахме такава дето в нея може да се опече половин прасе наведнъж. И гювеча е голям. Та така приготвено с малко червено вино и доматено пюре и един дафинов лист се пече цял ден на слаба фурна и вечерта ядохме една от най-приказните манджи. Като в приказките…. Пожелавам на всеки по празниците да си хапне добре и вкусно!
Банска капама
традиционна българска рецепта, така както може да се намери в бабините тетрадки
25.12.2006
STRAHOTNO E!!!