Последни Рецепти
Последни Статии

Коледни Заговезни

Добавено в Празници

Добави към моето меню

На 14 ноември са Коледните Заговезни – последният ден, в който може да се яде месо преди 40-дневния Рождественски пост (Коледни пости).

Коледни Заговезни

По българска традиция в нощта на Коледните заговезни на трапезата се слага пиле с кисело зеле, тиквеник с повечко орехи и пълнени чушки с боб.
Стара традиция е точно на Коледни заговезни да се заколи голяма кокошка или пуйка, която се приготвя със зеле, правят се още пълнени чушки с много мазнина. След вечеря стопанката на къщата стрива дървената лъжица, с която е готвила, в пепел или пясък, за да може след това, всичко, което бърка с нея да бъде постно.

Преди Коледа вярващите християни постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово – сина Исус Христос. Не трябва да се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио и вино може да се употребява без сряда и петък.
На Никулден – 6 декември, се разрешава риба и вино.
Венчавките се забраняват до Въведение Богородично (21 ноември) и от Игнажден (20 декември) до Богоявление, Йордановден (6 януари).

koleda angeli 4

Постите траят 40 дни – от полунощ на 14 ноември до 24 декември – Бъдни вечер.
Периодът се нарича още Малка четиридесетница, за разлика от Голямата (Великденските пости), и се спазва от всички православни християни.
– Олио и вино могат да се използват във всички дни с изключение на сряда и петък.
– Не се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал
– На Никулден – 6 декември, се разрешава риба и червено вино.

Изключение от Коледните пости се прави за децата, бременните жени, болните и възрастните хора, които могат да консумират мляко и млечни продукти.

Според църквата обаче “пост телесен без пост духовен” не допринася за спасението на душата. Постенето не е самоцел, а средство за смирение на плътта и очистване от грехове. Без молитва и покаяние, изповед и вземане на причастие, то се превръща просто в диета.
“Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист? Що за добродетел е да не пием вино, а да се опиваме от омраза? Или да не ядем риба и месо, а да изяждаме братята си с клевети?”, пита св. Анастасий Велики.

Основната цел на поста е като потискаме страстите и желанията на плътта, да възстановим нарушената хармония в душата. Човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните си прегрешения и да търси опрощение.

На 14 ноември православната църква чества и деня на Св. апостол Филип, един от 12-те апостоли. Имен ден празнуват всички с името Филип, Филипа, Фильо и Филка.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории