Последни Рецепти
Последни Статии

Конфуций за здравословното хранене

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Теорията на Конфуций за правилното хранене

Това е легенда за това как известния китайски философ Кунфуций опазвал здравето си. Кунфуций е най-великия китайски философ, неговoта разбиране за света и философия оказват влияние върху хилядолетната история на Китай. Според източници Кунфуций е бил роден през 551 г. преди нашата ера и е починал през 479 г. преди новата ера. Той е живял 73 години. Животът му е бил много труден. В миналото се считало, че рядко човек доживяла до над 70 години. Може да се каже, че Кунфуций бил дълголетник. Дълголетието на Кунфуций било свързано с правилно хранене.

Кун Фуции бил много капризен към храната. Той имал навик “на хранене с осем вида продукти”. От гледна точка на сегашните теории за опазване на здравето и правилното хранене, по-голяма част от теорията на Кунфуций е правилна и полезна. Теорията за хрането на Кунфуций е следната:

Първо, по отношение на цвета и вкус на храната: не трябва да се консумират продукти, чийто цвят и вкус се е променил.

Второ, по отношение на качеството на продуктите: не трябва да се ядат зърнени храни, които са били съхранявани продължително време. Риба и месо, които не са пресни, не трябва да се консумират. Същото правило важи за зеленчуците. Те трябва да са пресни.

Трето, по отношение на начина на готвенето на храните, не трябва да се консумира храна, която не е сготвена по подходящ начин. Например не трябва да се готви с алкохол.

Храненето на Кунфуций било свързано и с високи хигиенни изисквания.

Кунфуций казва, че има значение и начина по който се храним:”Не говори при хранене, не говори при спане.”

Има известна мисъл на Кун Фуций ” За храната колкото е по-хубава толкова е по-преработена, за месото колкото е по-вкусно толкова е по-тънко нарязано.” Кунфуций съветва хората да се хранят с преработените зърнени храни, да ядат тънко нарязано месо. Тази мисъл на Кунфуций е научно доказана. Зъбите на възрастните хора не са в добро състояние. Функциите на стомаха и червата са слаби. Ако храната не е сготвена добре, месото не се е нарязано на тънко, това може да доведе до влошена работа на стомашно-чревните органи. В късните години на живота си Кунфуций спазва този принцип, вследствие на което приемането на качествени хранителни вещества, гарантира дълголетието му.

От друга страна теорията на Кунфуций има и друго значение: Възрастните хора трябва да се хранят с повече хубави хранителни продукти, т.е. хранителните продукти, да са добре обработени след готвене, с добър вкус с хубава външност, което ще стимулира апетита. Експертите по хранене са на мнение, че хранителните продукти за опазване на здравето са хубавите качествени хранителни продукти. Ако икономически условия позволяват, по-добре да се храним с домашно приготвени качествени храни.

Ако говорим за хубави хранителни продукти, хората винаги си мислят за хотели и ресторанти. Всъщност вкъщи се приготвя хубавата храна. Качествените хранителни продукти са от полза за здравето и дълголетието на възрастните хора.

Как се отнасяте вие към вашето хранене, използвате ли качествени продукти, домашно приготвени?
Това е теорията за храненето на китайския древен философ идеолог Кунфуций. Надявам се, че неговите съвети за правилно хранене ще бъде от полза за вашето дълголетие.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории