Последни Рецепти
Последни Статии

Зеленчуци

Добавено в Зеленчуци

Добави към моето меню

Зеленчуци

Зеленчуците заемат особено място в храненето на човек. Те са една от групите храни признати за лидер в здравословното хранене. Зеленчуците доставят въглехидрати, които имат важно значение за организма участвайки в поддържането на оптимална хуморална среда и функционирането на всички клетки на организма.

Повечето зеленчуци съдържат 5% въглехидрати, но в някои зеленчуци, като морковите и картофите, съдържанието на въглехидрати е два пъти по-високо. Важна съставка на зеленчуците са влакнините (неразтворими и разтворими), които имат регулиращ ефект върху функциите на червата и свързват излишния холестерол. Достатъчната консумация на влакнини с храната съдейства за намаляване на риска от редица заболявания (стомашно-чревни – хроничен запек, хемороиди, чревни дивертикули, жлъчно-каменна болест, наднормени килограми).

Съдържащите се витамини и минерали в зеленчуците са истински природен дар, източник на здраве и бодрост за организма. Богати на витамин С са пиперки, домати, зеле. Жълто-червените зеленчуци са богати на каротин (предшественик на витамин А) – моркови, пиперки, зелен лук, домати. Зелените листни зеленчуци са с високо съдържание на фолиева киселина, която съдейства за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. В зеленчуците се съдържат и други витамини от група В – витамин В2, биотин, инозит, холин.

Зеленчуците са богати източници на минерални вещества. Богати на калий са домати, картофи, спанак, червено цвекло. Източници на желязо са зрелият фасул, спанакът, зеленият фасул. Минералните вещества на зеленчуците се усвояват добре от организма, като някои витамини улесняват усвояването им (витамин С, и магнезий, съдържащи се в зеленчуците, подобряват усвояването на калция).

Зеленчуците съдържат органични киселини – ябълчна, лимонена, винена, оксалова, и др., които имат не само вкусово значение, но участват в храносмилането и обмяната на веществата. Ябълчна киселина се намира в голямо количество в почти всички зеленчуци, оксалова – в спанак, лапад, киселец, цвекло, и др.

Зеленчуците са богати на разнообразни фитохимични биологичноактивни вещества с благоприятен здравен ефект. Те спомагат за оптимално здраве, като намаляват риска от редица хронични заболявания. Биофлавоноидите са група от множество фитохимични съединения, които съдействат за намаляване на риска от заболявания като действат като антиоксиданти и подпомагат активността на витамин С.

Антоцианите са широко разпространени багрилни вещества в зеленчуците и плодовете – червени, оранжеви, розови. Ароматните вещества в зеленчуците им придават свежест и влияят благотворно върху храносмилателния процес. Етеричните масла в зеленчуците подобряват усвояването на хранителните вещества.

Зеленчуците се консумират пресни и преработени. Съхраняването на пресни зеленчуци при ниски температури (0-3 ° С) при хладилни условия ги запазва дълго в сурово състояние.

Продължително време могат да се съхраняват кореноплодни зеленчуци – картофи, моркови, алабаш, ряпа, цвекло. При съхранение на картофите не се допуска прорастването им.

Зеленчуците се съхраняват и чрез сушене, замразяване (осигурява продължително съхранение), както и чрез консервиране.

За здравословно хранене се препоръчва прием на разнообразни зеленчуци – три и повече порции дневно (големината на една порция е 1 купичка сурови листни зеленчуци и 1/2 купичка други зеленчуци). Присъствието на зеленчуци във всекидневното ви меню съдейства за бодрост, благополучие и крепко здраве.

Зеленчуците “свалят” кръвното налягане

Това установиха учени от Imperial College London, съобщи БиБиСи.
Те са провели изследване, включило над 4500 души, като резултатът е недвусмислен, но механизмът на действие остава неизяснен.
Според изследователите е ясно, че въздействието на зеленчуците върху кръвното налягане се дължи на съдържащите се в тях протеини или други елементи като например магнезия. В същото време обаче опитите с месо не са довели до наблюдения, че то повишава кръвното.
Научно доказано е, че някои аминокиселини влияят на кръвното налягане – например аргининът дилатира кръвоносните съдове.
Британските учени съобщиха, че ще продължат проучването върху механизма на въздействие на зеленчуците върху кръвното налягане, но това не означава, че и сега на хипертониците не трябва да се препоръчва зеленчукова диета.
Предишно проучване вече достигна до подобни резултати. Според Белинда Линдън, говорител на British Heart Foundation “това, което не подлежи на съмнение е, че зеленчуците съдържат по-малко сол и повече антиоксиданти, имат малко калории и много фибри, и помагат да се контролира диабета”.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории