Кьополу
Добави към моето меню
Кьополу
изпитана и проверена рецепта за Кьополу
2 кг червени чушки
1 кг зелени чушки
2 кг паталаджани
4 кг домати (консервни) или 2 буркана доматено пюре
1/2 кг моркови
250 мл олио
Чушките и патладжаните се опичат, след което се обелват и се смилат с машинка за месо или с блендер.
Морковите се сваряват и се смилат.
Ако се прави с домати, те се измиват, бланшират се, обелват се и се настъргват на ренде или се смилат за да се получи доматен сок.
В голям съд се слага доматеният сок и се вари докато се изпари водата и се сгъсти след което се слагат останалите зеленчуци и олиото. И се вари докато се получи гъста каша.
Ако се прави с доматено пюре продуктите се смесват и се слага съвсем за кратко на огън, да бъкне.
Подправките като чесън, магданоз, оцет ги слагам през зимата. Полученото кьополу е много ароматно.
Разсипва се в затоплени буркани и се вари около 5 минути.