Ропотамо
Добави към моето меню
Ропотамо
рецепта за консерва, която не веднъж е спасявала положението с моите големи деца и работещата им майка
1 кг моркови
2,5 кг червени чушки
2,5 кг домати
1 кг зрял боб
2 буркана кисели краставички
2 кг риба скумрия
1 връзка целина
2 връзки магданоз
3 – 4 дафинови листа
1 ч.ч. олио
сол на вкус
4 с.л. мед
Морковите се нарязват на тънки колелца.
Червените чушки се измиват, почистват и се нарязват на кръгчета.
Доматоте се измиват, бланшират се и обелват. След това се смилат с машинка или се настъргват на ренде. Доматите могат да бъдат заменени от 2 буркана доматено пюре.
Зрелият боб се накива за 12 часа и след това се сварява до готовност.
Киселите краставички се нарязват на парченца.
Рибата се сварява и се запича на фурна, след което се обезкостява и се нарязва на парченца.
Всички продукти се смесват в голям съд и се овкусяват на вкус с подправките.
Насипва се в буркани, запчечатва се и се вари 50 минути.
Тази рецепта е толкова вкусна, че може да се приготви и без риба, тогава си е салата Ропотамо в буркани за зимата.