Последни Рецепти
Последни Статии

Копривата като билка

Добавено в Билки, Здравословно хранене

Добави към моето меню

В сезона на копривата може да се приготвят много и вкусни рецепти – от края на март, април и след това през есента през септември отново може да се наберат връхчета.

Копривата е полезна и като билка. Това са накратко няколко идеи от книгата на Мария Требен “От аптеката на Господ”, които ще ви накарат да изсушите коприва и за чай, защото помага и при болки и за по-хубава коса и за по-чиста кожа.

kopriva nettle pix

Как да съхраним коприва за зимата
От края на март и през април бера коприва. С ръкавици или с обикновена найлонова торбичка. Правим дълги разходки в планината и като видя откъсвам връхчетата и така неусетно се оказвам с много.
Копривата се слага в съд и се залива с гореща вода, за да се бланшира. Веднага след това се отцежда. След като е попарена копривата не пари. Слагам я в пликчета и във фризера.
Една възрастна учителка от Сепарева баня с която се засякохме по пътеките в Рила да берем коприва ми каза, че я суши и след това добавя към всяка манджа, което приготвя като подправка.
Идеята е толкова логична полезна, че в момента съм сложила да се суши коприва.

За какво е полезна копривата
Копривата е едно от най-полезните растения, които природата е създала. Често природолечителите се шегуват, че ако човечеството е запознато с нейните лечебни сили, не биха засаждали нищо друго, освен коприва.
Всички части на копривата имат благотворен ефект върху човешкия организъм – корена, стъблото и листата.

Вижте в какви случаи е подходящо да пиете отвара от коприва, според препоръките на световноизвестната лечителка Мария Требен.

kopriva nettle pix tea

Чай Коприва
Продължителният прием на запарка от растението засилва имунната система и бори вирусните заболявания и бактериалните инфекции.
Чай от коприва лекува проблеми на пикочната система. Той успешно се справя с пясък в бъбреците и пикочния мехур, както и при болестно задържане на урина. В голяма част от случаите проявлението на бъбречните заболявания е свързано с външни екземи и силно главоболие.

Лечебната сила на копривата се дължи на нейните кръвопречистващи функции. Важно е да се знае, че приемът на отвара от растението намалява съдържанието на захар в кръвта. Освен за пикочните пътища, копривата е полезна и за отделителната система, тъй като добре регулира работата на стомаха.

Лопривата помага и при проблеми с черния дроб и жлъчката, заболяване на далака. Растението „чисти” слузта в стомаха и дихателните органи, стомашните спазми и язви.
Копривата dдейства и върху дихателните пътища. Приемът на чай от лечебното растение помага и при белодробни проблеми.

kopriva nettle pix 1

Установено е, че чай от коприва повишава работоспособността и концентрацията, премахва умората и отпадналостта. Същият ефект може да се постигне и с консумиране на прясна коприва. Тя е с високо съдържание на жизнено важния елемент желязо, който е отговорен за трудоспособността и енергията в организма.
Запарката от коприва е препоръчително да се пие без захар. По желание чаят може да се смеси с отвара от лайка или мента.

Рецепти с коприва са много вкусни.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории