Запеканка с картофи и коприва
Добави към моето меню
В сезона на копривата нещо вкусно и бързо с последните картофи и коприва брана при разходка в планината. Вариант на огретен по тиролски – една рецепта, която често приготвям през зимата
Запеканка с картофи и коприва
Продукти:
1 кг картофи
4 яйца
200 г сирене
200 г извара
1 торбичка коприва
50 г кашкавал, по желание
Сол и смлян черен пипер на вкус
2 с.л. олио
Начин на приготвяне:
• Картофите се сваряват, като се сложат добре измити, необелени в тенджера и се залеят с вода
• Готовността им се проверява с вилица, като се бодне да влиза трудно. Заливат се със студена вода, след което се обелват и настъргват на ренде
• Смесват се бланширана и нарязана на ситно коприа, нарошено сирене и извара. Овкусява се със сол и смлян черен пипер
• Сместа се изсипва в намазана с олио тава и се правят вдлъбнатини в които се чукват яйцата
• Запеканката се пече до готовност на яйцата
• По желание се настъргва кашкавал и се връща за кратко да се запече