Последни Рецепти
Последни Статии

Копър за дълголетие и сила

Добавено в Билки, Здравословно хранене

Добави към моето меню

Копърът е може би втората по популярност подправка в българската кухня. Трудно може да се представите градина в която да не растат поне няколко стръка копър. Подправката е използвата в кухните на целия средиземноморски регион.

recepti kopyr
Рецепти с копър – таратор, пресни картофки с копър, тиквички и още толкова много

Освен признатите кулинарни достойнства на ароматна подправка, копърът има и лечебни свойства, които го нареждат сред най-полезните билки.

За много култури копърът символизира дълголетие и сила.

Заедно с мащерката и копривата, стотици години копърът е бил почитан от англосаксонците като свещена билка за облекчаването на редица здравословни проблеми поради многобройните си ползи за човешкия организъм.

kopyr dill pix

Копърът (Foeniculum vulgare) е често използвана във фармакологията билка. Използват се всички части на растението, но най-високо съдържание на полезни биологично активни вещества се отчита в семената на копъра. Семената на копъра се ползват за лечение на проблеми по цялото тяло. Те се събират, когато цветовете на растението придобият кафеникав цвят.

В 100 г семе от копър се съдържат над 30% от дневните нуджи от почти всички витамини от групата B-комплекс – витамини B1, B2, B3 и B6. Освен него копърът съдържа и високи дози витамин C. Към витамините можем да прибавим и редица микроелементи. 100 г семена от копър осигуряват над 100% от препоръчителния дневен прием на калций, желязо, магнезий и манган. В допълнение си набавяме и почти цялата нужна за деня доза фосфор, цинк и калий.
Богатият химичен състав на копъра позволява той да повлиява благоприятно редица биохимични процеси в организма. Затова сферата му на приложение като билка в народната медицина е много широка.

kopyr dill pix 3

Да си направим чай от копър
Един от най-удобните начини, чрез който можем да се възползваме е като си приготвяме чай от копър.

Семето от копър съдържа и някои полезни гликозиди, които отдава при нагряване и те преминават свободно в чая. Важно е обаче запаряването на семената да бъде кратко, за да не се неутрализира полезния ефект на витамините.

kopyr dill pix 2

Чай от копър се препоръчва за:

Стимулиране на лактацията при кърмещи жени. Употребата им рязко увеличава и отделянето на кърма при родилки, когато тя не достига.

Чай от копър за успокояване на коликите при бебетата. По съвет даден ми от възрастни хора и двете ми деца като бебета пиеха “вода с копър”, бяха спокойни бебета и коликите минаха леко. Към преварената гореща вода добавях съвсем малко малко семенца, на върха на лъжичката и добавях 1 ч.л. домашен пчелен мед. Водата ставаше леко сладка, ароматна и съвсем леко кафява на цвят.

Овладяване на болезнена менструация (дисменорея). Около 20% от жените, които приемат обезболяващи за справяне с дисменореята, не изпитват облекчение. Чаят от копър предлага удачна алтернатива в тези случаи. Той намалява контракциите на матката, които са отключващият фактор за поява на болки по време на менструация.

Нормализиране чревната перисталтика и предпазване от задържане на газове – анти-спазмолитичните свойства на копъра обуславят и благоприятното му влияние при колики при малки деца и болки в корема при възрастни.

Улесняване на откашлянето при респираторни инфекции – чаят от копър не само ни стопля, но и подпомага отлепването и отхрачването на секрета, събран по лигавицата на дихателните пътища.

Регулиране на кръвната захар – копърът е сред мощните естествени регулатори на глюкозата в кръвта.

Чай от копър помага за намаляване на стреса.

Влияе благоприятно за ускоряване на метаболизма.

Препоръчва се също и при кашлица, бронхит и различни мускулни и ставни болки.

Противопоказания от прием на чай или други продукти от копър се отчитат единствено при бременни и жени с хормонални проблеми. Причината е в това, че някои съставки на копъра имитират действието на естрогена и може да засилят действието му.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории