Козуначени охлювчета
Добави към моето меню
Козуначени охлювчета
Рецепта споделена от Didi Iv-Mell
Продукти:
6 яйца и един жълтък
300 г захар
4 с.л. маргарин
50 мл олио
кората на 1 портокал, настъргана
сок от 2 портокала
400 мл прясно мляко, затоплено
около 1,5 кг брашно
2 пакетчета суха мая (14 г или 40 г свежа)
щипка сол
1 к.л. бакпулвер
Начин на приготвяне
• В дълбок съд разбиваме добре яйцата със захарта, добавяме маргарина, олиото и солта, настърганата портокалова кора и сокът от двата портокала.
• В друг по-голям съд слагаме брашното ,бакпулвера и маята, разбъркваме ги леко и правим дупка в средата. Изсипваме първо затопленото мляко, разбъркваме и добавяме яйчената смес.
• Замесваме добре, докато тестото започне да се отделя от съда и да не лепи по ръцете.Може да се наложи да добавите още малко брашно. Докато месите е добре да топите ръцете си (от външната страна) с олио. Месим с “юмруци”.
• Готовото тесто оставяме на топло за около 1 час, докато удвои обема си.
• След като е готово, рамесваме го леко и делим на топчици (около 100 г всяка).
• Всяко топче правим на бастунче и увиваме в кръг. Оставяме готовите охлювчета да втасат (може да ги сложите във фурната на 80-100 градуса).
• Като станат готови за печене ги намазвате с жълтък и поръсвате със захар.
• Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса за около 20-25мин. Получават се около 25-30 броя.