Последни Рецепти
Последни Статии

Бърз козунак

Добавено в Наши гости, Тестени ястия и прибавки

Добави към моето меню

Бърз козунак
Рецепта споделена от Дани Радева

козунак
моят първи опит за направата на козунак,и отгоре вместо бадеми сложих орехи,пробвайте ,страхотен вкус се получи

Продукти
1 кг брашно
1 ч.ч. прясно мляко
5 яйца
1 ч.ч. захар
щипка сол
1 ч.ч. мазнина (краве масло и олио)
1 пакетче прясна мая
настъргана кора от един лимон
3-4 с.л. стафиди
1/2 ч.ч. смлени ядки (орехи, бадеми, лешници по избор-това което имате и обичате

Рецепта за Бърз козунак
• Маята, се разтваря в леко затоплено прясно мляко заедно с 1 с.л. захар, 2-3 с.л. брашно и щипка сол (кашичката, която се получава трябва да прилича на гъста боза);
• Докато се изчаква да втаса се разбиват яйцата със захарта (оставят се 2 супени лъжици от разбитите яйца, за да се намаже накрая преди печене козунака);
• Маслото и олиото се затоплят леко;
• Брашното се пресява в достатъчно голям съд, като по средата се оформя кладенче;
• В кладенчето се изсипват разбитите яйца и вече шупналата кашичка с маята;
• Замесва се меко тесто докато се захване цялото брашно;
• През цялото време на месенето ръцете се топят в затоплената мазнина;
• Меси се докато мазнината свърши и тестото стане на шупли;
• Оставя се на топло за около два часа да втаса (или докато удвои обема си, защото когато е по-топло времето тестото втасва и по бързо)
• Когато тестото втаса се измесва (от ядките по желание може да се оставят 1 супена лъжица за поръсване отгоре);
• Готовото тесто се оформя по желание като два, три козунака, които се намазват с яйцето, поръсват се със захар и ядки;
• Пече се на слаба фурна, като тя се включва с поставянето на печивото и първите 20 минути фурната не се отваря

Идва Великден и реших да пробва и тази година (2014 г.) опит за козунаци от дозата направих два, много ми хареса вкуса който се получава по тази рецепта
byrz kozunak

byrz kozunak1

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории