Бърз козунак
Добави към моето меню
Бърз козунак
Рецепта споделена от Дани Радева
моят първи опит за направата на козунак,и отгоре вместо бадеми сложих орехи,пробвайте ,страхотен вкус се получи
Продукти
1 кг брашно
1 ч.ч. прясно мляко
5 яйца
1 ч.ч. захар
щипка сол
1 ч.ч. мазнина (краве масло и олио)
1 пакетче прясна мая
настъргана кора от един лимон
3-4 с.л. стафиди
1/2 ч.ч. смлени ядки (орехи, бадеми, лешници по избор-това което имате и обичате
Рецепта за Бърз козунак
• Маята, се разтваря в леко затоплено прясно мляко заедно с 1 с.л. захар, 2-3 с.л. брашно и щипка сол (кашичката, която се получава трябва да прилича на гъста боза);
• Докато се изчаква да втаса се разбиват яйцата със захарта (оставят се 2 супени лъжици от разбитите яйца, за да се намаже накрая преди печене козунака);
• Маслото и олиото се затоплят леко;
• Брашното се пресява в достатъчно голям съд, като по средата се оформя кладенче;
• В кладенчето се изсипват разбитите яйца и вече шупналата кашичка с маята;
• Замесва се меко тесто докато се захване цялото брашно;
• През цялото време на месенето ръцете се топят в затоплената мазнина;
• Меси се докато мазнината свърши и тестото стане на шупли;
• Оставя се на топло за около два часа да втаса (или докато удвои обема си, защото когато е по-топло времето тестото втасва и по бързо)
• Когато тестото втаса се измесва (от ядките по желание може да се оставят 1 супена лъжица за поръсване отгоре);
• Готовото тесто се оформя по желание като два, три козунака, които се намазват с яйцето, поръсват се със захар и ядки;
• Пече се на слаба фурна, като тя се включва с поставянето на печивото и първите 20 минути фурната не се отваря
Идва Великден и реших да пробва и тази година (2014 г.) опит за козунаци от дозата направих два, много ми хареса вкуса който се получава по тази рецепта