Последни Рецепти
Последни Статии

Козунак Галена

Добавено в Наши гости, Хляб, питки

Добави към моето меню

Козунак Галена
Рецепта споделена от Galena Parvanova

kozunak galena
Това е първи опит на авторката да направи домашен козунак и споделя, че за да се получи трябва да се меси „Не, само го месих! МНОГО!!!“

Продукти
За закваската:
1 пакетче мая за хляб (42 г)
1 с.л. захар
100 мл топло прясно мляко
3-4 с.л. брашно
Маята и захарта се разтварят в прясното мляко. Добавя се брашното и сместа се разбърква добре. Трябва да се получи гъста каша. Купата се оставя на топло място докато шупне

За тестото:
1 кг бяло брашно + допълнително, ако има нужда
250 мл топло прясно мляко
5 яйца, със стайна температура
200 г захар
1 ампула течна ванилова есенция
настъргани лимонови корички
1/2 ч.л. сол
125 г разтопено масло
1 ч.ч. ядки по желание
слънчогледово олио за допълнително омесване и оформяне на фитилите

Начин на приготевяне
• Брашното се пресява със солта.
• Яйцата се разбиват със захарта. Към тях се добавят лимоновите корички, ванилия и есенциите.
• Тестото се замесва като към пресятото брашно постепенно да се добавят закваската, яйцата със захарта и прясното мляко.
• След като се замеси тесто, върху работната повърхност се излива по малко от разтопеното масло. Тестото се меси с маслото, докато го поеме напълно и отново се добавя масло. Процедира се така докато маслото свърши. При необходимост се добавя брашно!
• Тестото се поставя в намазана с мазнина голяма купа. Покрива се с домакинско стреч фолио! Оставя се на топло място да втаса!
• Втасалото тесто се премесва с олио и се оформя се в желаната форма. След като козунаците са оформени се поставят в подходящи тави, намазани с мазнина. Покриват се с кърпа и се оставят да втасат за 50 минути до 1 час.
• Пекат се в предварително загрята на 170°C фурна 40мин. Ако се запекат бързо се покриват с алуминиево фолио.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории