Козунак Лилия
Добави към моето меню
Козунак Лилия
Рецепта споделена от Liliq Dimitrova
Рецепти за козунак има много. Ето още една споделена. По-добре е да се приготви домашен козунак, защото в направата му ще има вложено желание и ще знаеш от какво е направен.
Продукти
1 кг брашно
200 г захар
125 г краве масло, разтопено
1 кубче мая (42 г)
5 яйца (1 жълтък се отделя за намазване)
1 щипка сол
2 прахчета ванилия
Настъргана кора от 1 портокал
200 г прясно мляко, топло
Начин на приготвяне
• Замесваме тесто от шупналата мая с топлото прясно мляко, пресятото брашно, яйцата, захарта и разтопеното краве масло, настърганата портокалова кора, ванилия
• Тестото се оставя да втаса на топло до удвояване на обема
• Разделяме го на топки, които оформяме на фитили и поставяме в намазана с масло тава
• Оставяме да втаса още 20-30 мин. Намазваме с разбит жълтък, посипваме със захар и печем на 180 градуса около 40-45 мин