Козунак с плънка
Добави към моето меню
Козунак с плънка
Рецепта споделена от Мария Георгиева
“Козунак с плънка” по никое време, а защо не
Продукти
700 г брашно
4 яйца
180 мл прясно мляко
180 г захар
1 ч.л. суха мая
140 г мазнина – равни количества масло, мас и олио
лимонова кора, настъргана от 1 лимон
за плънката
1 ч.ч. прясно мляко
1ч.ч. счукани орехови ядки
1ч.ч. захар
2 с.л. какао
Рецепта за козунак
• Разбиваме яйцата със захарта, лимоновата кора и хладкото прясно мляко.
• Предварително от пресятото брашно смесено с маята правим кладенче и в него постепенно започваме да наливаме млечно-яйчената смес.
• Накрая добавяме и разтопената изстинала мазнина, докато я поеме всичката.
• Месим енергично докато започнат да излизат мехури от тестото.
• Оставяме да втасва за около час.
• Размесваме в желаните форми, поставяме плънката и оформяме.
• Отново оставяме да втасва, намазваме с разбит с олио жълтък, поръсваме със сусам и захар, която навлажняваме за да остане бяла след печенето.
• Печем на 180 градуса за около 40-50 мин. в тава с диаметър 24 см.
Приготвяне на плънката
• Слагаме млякото да заври и добавяме ядките, варим на слаб огън докато поомекнат, добавяме захарта и какаото.
• Добре е да се приготви предварително,защото трябва да е напълно охладена.