Козунак със сметана
Добави към моето меню
Като наближат дните преди Великден, времето е слънчево, тревата зелена и се появява желанието да направиш козунак. Било то защото си видял някъде да се продава или защото си видял снимка на домашно приготвен козунак.
Правенето на козунак за мен е свързано с най-хубавите спомени от пролетната ваканция и баба, която прави козунак. И така дни преди Цветница по никое време вечерта у дома ухае на козунак. Получи се един голям козунак и 4 козуначени кифлички
Козунак със сметана
Продукти
1 кг брашно, около
1 ч.ч., 200 мл, прясно мляко
200 г заквасена сметана
¾ пакетче мая (30 г)
1 ч.ч. захар
Щипка сол
1 ч.л. настъргана кора от портокал
1 ч.ч. стафиди
2 с.л. ром
1/2 ч.ч. олио (масло)
4 яйца (1 жълтък за намазане)
За намазване
1 жълтък
2 с.л. олио
2 с.л. захар
За любителите на по-сладкото, може да увеличите захарта с още ½ ч.ч.
Рецепта за козунак със сметана
• Стафидите се заливат с рома и толкова гореща вода, колкото да ги покрие и се остаят за около час
• Маята се слага да шупне с топлото мляко, 2 ч.л. захар, щипка сол и 2-3 с.л. брашно
• Яйцата се разбиват със захарта
• В купа се пресява около 800 г брашно и се прави кладенче, в което се слага шупналата мая, разбитите яйца, сметаната, прясното мляко и настърганата портокалова кора. Маслото се добавя постепенно, а на края и стафидите
• Брашното, което ще поеме е около 1 кг и 100 г, ако е необходимо накрая добавете още малко олио. Меси се до гладко тесто в което започват да се образуват шупли. Тестото загънете с мека кърпа и сложете за около 1 час или докато удвои обема си
• За големия козунак оформен по този начин са и необходими 6 еднакви топки, по 200 г, използвах везна за да бъдат еднакви, останалото тесто разделих на 4 части, от които оформих кифлички (х 170 г)
• Кифличките се оформят по следния начин – разточва се шнур, след което се връзва и след това още веднъж, краищата се подпъхват и се дооформя, като цвете
козуначени кифли, само преди печене, защото на сутринта ги нямаше вече
• За козунака се разточват на шнурове с еднаква дължина 6-те топки тесто
• 3-те се слагат вертикално, 3-те хоризонтално и се преплитат, както е показано, подмушват се една под друга като се редуват
• От 4-те страни остават по 3 шнура, които се сплитат
• Сплетените шнурове се подпъхват отдолу и се оформя кръгъл козунак
• Редят се в тава, която е намазана с масло и се оставят да втасат още около час
• Пекат се на средна фурна на 190 градуса до готовност
• Преди да се сложат във фурната се намазват с разбит жълтък с олио (прясно мляко) и се посипват с 2-3 с.л. кристална захар
• Пекат се до готовност, за да сте сигурни, че е добре изпечено оставете още 5 мин след като сте решили, че е готово и изключете фурната. (аз лично проверяам дали е готов, ако се отлепя от тавата)
Този козунак е като подготовка, репетиция за Великден, за празника ще видим какво, къде и как ще приготвим, но ако сте заедно с любимите ви хора, не е необходимо да чакате специален ден, а бъдете в този, настоящия ден щастливи.
Идеите за този козунак дойдоха от Ева Тонева и от блога на Еликсир