Виенски козунак
Добави към моето меню
Виенски козунак
Рецепта Dima Markova
Козунак, лесен за приготвяне
Продукти
1 кг брашно
1 пакетче мая (1 опаковка от 42 г)
1 ч.ч. захар
80 г масло
80 мл олио
5 яйца
250 мл прясно мляко
1 ванилия
1 лимон, настъргана кора
1 ч.ч. стафиди
1 ч.ч. ядки – орехи или бадеми, лешници
Рецепта за виенски козунак
• Брашното се пресява и към него се добавят / маята разтворена с малко млеко и захар оставяна да втаса 20 мин/ яйцата и захарта добре разбита (които има машина за хляб може да ползва програмата за месене и втасване) Добавя се и мазнината малко по малко да се освои от тестото
• След като се омеси се оставя да втаса поне 1 час
• Тестото е за 2 козунака разделя се на 2 части по 3 топки и се оформя като за руло навива се и се сплитата плитки Поставят се в подходящи форми и пак втасват за 1 час
• Пекат се в загрята фурна 200 градуса, може и на 190 гр само че става по бавно, проверяват се с клечка за зъби да не остава тесто по нея