Лимонов крем
Добави към моето меню
Лимонов крем “Брюле”
7 с. л. захар
200-250 мл прясно мляко
4 жълтъка
1 пакетче ванилия
1 лимон
1 пакетче суха сметана
100-150 мл прясно мляко за разбиване
В тенджера се карамелизират 4 с. л. от захарта. Жълтъците на яйцата се отделят и се разбиват с 2-3 с. л. захар, докато се получи бледожълт цвят.
Карамелизираната захар се оставя да се охлади и преди да се е стегнала напълно, се разрежда с кипналото прясно мляко. Оставя се в тенджерата да кипне, като се разбърква, докато млякото разтопи захарта. Горещата смес се налива при жълтъците и се разбива с тел.
Сместа се прехвърля в подходяща купа, която се поставя в тенджера с гореща вода, като не бива да докосва дъното (водна баня). Разбърква се с тел и се ароматизира с пакетче ванилия. Когато сместа се сгъсти, се оттегля от горещата вода и се оставя да се охлади.
Сметаната се разбива с прясното мляко, докато стане пухкава.
В крема се добавят сокът и настърганата кора на лимона, слага се сметаната. Разбърква се добре и се разпределя в купички, които се покриват с фолио.
Кремът се сервира добре охладен.