Крембо
Добави към моето меню
Крембо
рецепта споделена от Yurfet Saban
Крембо е сладкишчета с подложка от маслено тесто, желиран белтъчен крем и шоколадова глазура отгоре.
Продукти
За основата
1 пакет маслени бисквити, кръгли (Роден край)
за белтъчен крем
4 белтъка
1/2 ч. чаша захар
2 пакетчета ванилия
1 пакетче желатин (10 г)
за шоколадовата глазура:
50 г тъмен шоколад
1/2 ч.ч. течна сметана
1-2 с.л. олио
Начин на приготвяне:
• За крема – белтъците и захарта се разбъркват с лъжица на водна баня докато захарта се поразтопи. След това се разбиват с миксер докато побелеят и се сгъстят. Добавя се ванилията.
• Желатина се накисва с малко студена вода (3-4 с. л.) за около 10 мин. и след това се разтопява в микровълновата фурна за около 30 сек. (не бива да завира, а само да е леко топъл като в същото време кристалчетата да се разтопят). Налива се на тънка струя при белтъците и пак се разбива с миксера.
• След това крема се оставя да се охлади и да започне да желира, като се разбърква за да не се образува коричка
• На подходяща повърхност се нареждат бисквитките. Белтъчния крем е готов за шприцоване когато не е стегнал напълно, но в същото време не се разтича. (аз използвах найлоново пликче, на което изрязах едно ъгълче)
• След шприцоването, сладкишчетата се прибират в хладилника за да стегнат още.
• В това време може да се приготви глазурата – в купа се слагат шоколада, начупен на парченца, сметаната и олиото. Слагат се в микровълновата фурна на максимална мощност за около 30 сек. и след това се разбъркват. Ако е нужно се пускат още веднъж докъто шоколада се разтопи; може да се добави и още сметана за по-добра течливост.
• Сладкишите се поливат с лъжица с глазурата (тя трябва да е леко топла) и се връщат отново в хладилника където се съхраняват (най-добре покрити с капак, понеже иначе глазурата може да изсъхне и да се напука).
Източник на рецептата http://kulinarniexperimenti.wordpress.com/2010/09/16/експеримент-крембо/