Кулинарен комшулук
Добави към моето меню
Какво: Кулинарен комшулук
Къде: Поморие
Кога: 7 октомври 2017 г.
Проектът Кулинарен комшулук е създаден, за да открие възможности за кулинарен туризъм, като създаде кулинарни маршрути.
В рамките на еднодневния кулинарен фестивал в Поморие, бяха представени характерни ястия от бургаски регион и град Кешан – Турция. Първият подобен проект, продължава във вече обособени туристически кулинарни маршрути.
Майстори – кулинари от Поморие, Бургас, Малко Търново, Козичино и турския град Кешан, представиха специалитети, характерни за съответните региони от агнешко, риба и хлебни произведения. Това е първи подобен проект, уточни кметът на Поморие Иван Алексиев пред БНР:
“Надявам се това да стане традиция, защото по този начин, може и с няколко дни, но увеличаваме туристическия сезон. Въпреки мрачното време, виждате колко много хора дойдоха.”
Според Алексиев няма по-подходящ начин от този да се опитат различни специалитети между двата града Кешан и Поморие. В този проект е включен и кулинарен конкурс, който приключи с 4 наградени участника, които представиха традиционни ястия като миди с ориз по бургаски, пържен черноморски сафрид и крушен булгур, но първото място бе отредено на странджанския зелник, на Живка Симеонова от Малко Търново:
“Странджа с това е известна, със странданския си зелник. И не само, в Странджа има много други вкусотии. това беше предизвикателство, да представим зелника на друго място, в Поморие”
На кулинарния фестивал бе представена и книга с рецепти, уточни Кристияна Казанджиева един от инициаторите “Която се казва “Какво му туряш, джанъм?“. В нея са събрани рецептите от кулинарния конкурс, който проведохме, а в него деца и баби готвиха по традиционни рецепти, които събрахме на едно място.”
Кулинарният фестивал в Поморие и този през ноември в Кешан, са завършека на този проект, по който вече има изработена карта на туристическите кулинарни маршрути.