Последни Рецепти
Последни Статии

Фестивал на туршията в Златарица

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Празник на туршията и лютата ракия
Къде: град Златарица
Кога: провежда се последната десетдневка на ноември
В град Златарица през ноември всяка година се отдава дължимото на едно от любимите зимни ястия на българите – туршията. По време на празника могат да бъдат опитани уникални туршии – от ябълки, от грозде, от земна ябълка (гулия), мушмули.

zlatarica turshia

С туршии собствено производство в празника се включват жители на предпланинското градче, където градинарството се предава от поколение на поколение в продължение на столетия. В дегустациите на консервираните зеленчуци, на местни вина и ракии се включват представители на градинарското съсловие от Лясковско, Свищовско и Сливенския край.
Безспорно одобрение на всички участници предизвика златаришката туршия от гулия (земна ябълка). Интересното е, че гулията е била използвана за храна от европейците преди картофите, открити в Америка от Христофор Колумб.
“Хубавото на гулията е, че не иска никакви грижи на двора – като свършиш бурканите със зимнина, просто вадиш, белиш и слагаш гулиите в буркана със същата марината”, каза Стефан Добрев.
Местните производители разкриват, че маринатата за туршията от гулия се приготвя по общоприета рецепта – на трилитров буркан се поставят четири аспирина, щипка синап, пет лъжици морска сол, четири лъжици захар и 17 лъжици ябълков оцет. Прибавя се клонка чубрица, зърна от чер пипер и бахар, лук и чесън на вкус.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории