Последни Рецепти
Последни Статии

Кулинарни грешки

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Кулинарни грешки, които всеки може да допусне
Колкото и добре да е описана една рецепта, дори да има и няколко минутно видео към нея, това не е гаранция, че ще разберем всичко и няма да допуснем някоя грешка, която ще ни отдалечи от желания резултат.
Има правила в кухнята, последователност на операциите, но има и много неща, които се учат. А ако научим нещо погрешно трудно може да разберем защо след това не ни се получава приготвянето на дадена рецепта.
Това са няколко такива кулинарни грешки събрани от редакторите на adme.ru.

1.Да плакнете пастата
Изплакването на спагетите и макароните със студена вода след варене може да докара всеки италианец до припадък. На повърхността им има ценно нишесте, което помага сосът да се абсорбира по-добре от спагетите. Италианките използват водата, в която са варени макароните, за разреждане на гъстите сосове.
kulinarni greshki 1

2.Да готвите доматите заедно с останалите зеленчуци
Един от най-често срещаните грешки при готвачите новаци е да сложат домати в ястието с картофи, моркови и други зеленчуци. Киселината, която се съдържа в доматите, забавя процеса на готвене на останалата част от зеленчуците. Поради тази причина също така оцетът се добавя към ястието, когато е почти готово за сервиране.
kulinarni greshki 2

3. Да солите бульона в началото на варенето
Тук всичко е много просто – ако посолите бульона в началото на готвенето, има риск ястието да стане много солено, защото доста вода ще се изпари по време на варенето. Между другото, тайната на вкусния бульон да се сложи месото в студена вода. Но, ако имате намерение да сготвите много добре месото, водата, в която е сложено, трябва да ври.
kulinarni greshki 3

4.Да използвате блендер за картофено пюре
Блендерът, разбира се, е от голяма полза при подготовката на много ястия, но не и когато става въпрос за картофено пюре. Най-вкусно се получава по старомодния начин – с уред за мачкане на картофи и най-обикновена вилица. Между другото, професионалните готвачи внимателно изцеждат цялата вода, в която са варени картофите, и дори ги подсушават.
kulinarni greshki 3

4. Да използвате твърде малко или твърде много подправки
Готвачите имат една шега, че недосоленото ястие е много по-лошо от пресолената манджа. Същото важи и за всички билки и подправки – липсата им може да се отрази на качеството на храната, буквално да я лиши от вкус. Но и да сложите всички подправки, които имате в шкафа, е също толкова зле.
kulinarni greshki 4

5. Да слагате твърде много неща на пицата
На пръв поглед може да изглежда, че колкото повече неща сложите на пицата, тя ще е по-вкусна и красива. Но не е така – при приготвянето на пица е по-добре да се придържате към съставките, изброени в рецептата. Така тестото ще остане хрупкаво, няма да се разкашка, и ще може да ядете пицата с ръце, както правят в родината й.
kulinarni greshki 5

6. Да варите тестени изделия в малко вода
Пастата, кнедлите, пелмените и другите изделия от тесто определено трябва да се варят в много вода. Ако водата не е достатъчно има опасност тестото да стане на каша и да получите всичко друго, но не и вкусно ястие. Отделните тестени парчета ще се слепят помежду си, а и ще полепнат по стените на тенджерата.
kulinarni greshki 6

7.Да режете лука твърде рано

Ситно нарязания лук много бързо става горчив, което се предава и на вкуса на ястията – те започват да горчат. Същото се случва и ако режете лук с тъп нож. Така че – режете лука непосредствено преди да го сложите в ястието и само с добре наточен остър нож.
kulinarni greshki 7

8. Да режете месото за пържоли по влакната
Дори и най-доброто месо може да се превърне в „подметка на обувка“, ако срежете по влакната. Когато печете, парчетата ще се свият и ще станат много жилави. За да се избегне това, месото трябва да се реже напречно – тогава то няма да промени формата си по време на готвене и ще остане меко.
kulinarni greshki 8

9. Да гасите сода с оцет
Въпреки че още бабите ни са използвали тази техника, в нея няма никакъв практически смисъл. Оцетът гаси въглеродния диоксид, който трябва да придаде ефирност на тестото, и на практика за надуването на тестото помага содата, която е останала незасегната при този химически процес. В една стара рецепта, за да ви се надуе тестото, се препоръчва използването на следната техника: B 1/4 чаша вода се разтваря една супена лъжица сода, а в друга чаша със същото количество вода – една чаена лъжичка лимонена киселина, и след това се добавят към тестото.
kulinarni greshki 9

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории