Последни Рецепти
Последни Статии

Къде да съхраняваме яйцата

Добавено в Готварски техники, Любопитно

Добави към моето меню

Къде съхранявате яйцата след като ги купите в магазина? Или когато имате щастието някой да ви прави 1-2 или 3 кори с домашни яйца. Преди години ни се случваше бабите да ни пратят и да събера много, до 100 яйца и ги подреждах корите в хладилника, надписани коя е първата и коя последната по дата. Днес купувам опаковка с яйца от магазина – 6, 12, 20 или 30 и ги подреждам в хладилника.
На времето когато бях малка в къщата на село яйцата се подреждаха на една висяща лавица в мазето, на тъмно и хладно.
Вие къде съхранявате яйцата у дома?
Въпросът не е риторичен, защото много неща се правят по навик или защото така правя другите. Докато някой не зададе въпроса „Защо?“ и не потърси отговор.

Знаете ли колко време трябва да се съхраняват яйцата? – 28 дни!
И още съвети затова как да избираме и съхраняваме яйцата?

Експерти ни съветват да не държим яйцата на най-горното отделение на вратата на хладилника, а да ги съхраняваме в средното отделение в оригиналната им опаковка, пише в.“Дейли мейл“.
refrigerator pix 2
Не съхранявайте яйцата на вратата на хладилника

Според британското списание „Гуд хаускийпинг“ по този начин могат да се избегнат промените в температурата и заразяване на продукта.

„Вратата на хладилника е не само най-топлото място на хладилника, а също така и най-изложеното на температурни промени. Яйцата трябва да се държат далече от силно миришещи храни, защото лесно ги попиват. По-добре е да се съхраняват в средното отделение на хладилника, защото там температурата е много по-постоянна“, пише редакторката Сара Бенуел.

Изданието съветва да не преместваме яйцата много често от много топли места, като колата, в студени, като хладилника. Или от хладилника в топлата кухня. За тях е най-добре да се търси постоянната температура. Така е най-вероятно яйцата да се предпазят от салмонела.

egg pix 1

Някои експерти препоръчват да се оставят яйцата да се стоплят в продължение на един час, след като ги извадим от хладилника, и едва тогава да започнем да ги готвим.

Тим Хейуорд, кулинарен критик на „Файненшъл таймс“, от своя страна е противник на държането на този продукт в хладилника.
„Яйцата прекрасно се запазват в продължение на една седмица на стайна температура при 20 градуса по Целзий. Свикнали сме всичко да слагаме в хладилника, без да има нужда! А поставянето им на вратата е най-лошото място, защото постоянното раздрусване при отваряне и затваряне изтънява белтъка и миризмите от други храни могат да проникнат през черупката“, твърди експертът.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории