Къде да съхраняваме яйцата
Добави към моето меню
Къде съхранявате яйцата след като ги купите в магазина? Или когато имате щастието някой да ви прави 1-2 или 3 кори с домашни яйца. Преди години ни се случваше бабите да ни пратят и да събера много, до 100 яйца и ги подреждах корите в хладилника, надписани коя е първата и коя последната по дата. Днес купувам опаковка с яйца от магазина – 6, 12, 20 или 30 и ги подреждам в хладилника.
На времето когато бях малка в къщата на село яйцата се подреждаха на една висяща лавица в мазето, на тъмно и хладно.
Вие къде съхранявате яйцата у дома?
Въпросът не е риторичен, защото много неща се правят по навик или защото така правя другите. Докато някой не зададе въпроса „Защо?“ и не потърси отговор.
Знаете ли колко време трябва да се съхраняват яйцата? – 28 дни!
И още съвети затова как да избираме и съхраняваме яйцата?
Експерти ни съветват да не държим яйцата на най-горното отделение на вратата на хладилника, а да ги съхраняваме в средното отделение в оригиналната им опаковка, пише в.“Дейли мейл“.
Не съхранявайте яйцата на вратата на хладилника
Според британското списание „Гуд хаускийпинг“ по този начин могат да се избегнат промените в температурата и заразяване на продукта.
„Вратата на хладилника е не само най-топлото място на хладилника, а също така и най-изложеното на температурни промени. Яйцата трябва да се държат далече от силно миришещи храни, защото лесно ги попиват. По-добре е да се съхраняват в средното отделение на хладилника, защото там температурата е много по-постоянна“, пише редакторката Сара Бенуел.
Изданието съветва да не преместваме яйцата много често от много топли места, като колата, в студени, като хладилника. Или от хладилника в топлата кухня. За тях е най-добре да се търси постоянната температура. Така е най-вероятно яйцата да се предпазят от салмонела.
Някои експерти препоръчват да се оставят яйцата да се стоплят в продължение на един час, след като ги извадим от хладилника, и едва тогава да започнем да ги готвим.
Тим Хейуорд, кулинарен критик на „Файненшъл таймс“, от своя страна е противник на държането на този продукт в хладилника.
„Яйцата прекрасно се запазват в продължение на една седмица на стайна температура при 20 градуса по Целзий. Свикнали сме всичко да слагаме в хладилника, без да има нужда! А поставянето им на вратата е най-лошото място, защото постоянното раздрусване при отваряне и затваряне изтънява белтъка и миризмите от други храни могат да проникнат през черупката“, твърди експертът.