Последни Рецепти
Последни Статии

Как да избираме яйца

Добавено в Готварски техники, Любопитно

Добави към моето меню

Как да избираме яйца
При избора на яйца знам едно –трябва да са домашни и да се пресни.
Това е, ако има откъде да вземе такива яйца. А ако няма остава в магазина. По принцип избирам по-големи на размер (L или XL) това са т.н. среден по размер яйца в рецептите. Другото, което трябва да се погледне е датата на производство
Знаете ли колко време трябва да се съхраняват яйцата? – 28 дни!

Яйцето, което се купува от търговски обект трябва да има задължително маркировка, по дългата си страна. На нея се обозначава номера на животновъдния обект и пакетиращия център, класа на яйцето и начина на отглеждане на птиците. Яйцата трябва да се съхраняват на температура от 5-18 градуса.
Купувайте чисти и без пукнатини яйца съхранявани в хладилник. Внимавайте за датата отпечатана върху кутията. Това е последната дата на която яйцата могат да се продават.
Въпросът е коя е тази дата и как се определя Това датата когато са опаковани ли е преди да постъпят в търговската мрежа. Или се брои от датата, когато кокошката е снесла яйцето?
Безопасни яйца на Великден

egg store

Яйцата са трайна храна. Тази трайност се дължи на яйчната черупка, която му позволява да “диша”, от друга страна не допуска проникването вътре на патогенни микроорганизми. Стига целостта на черупката да не е нарушена, едно яйце може да прекара непокътнато от бактерии в хладилника ви до 2 месеца (от момента на снасянето на яйцето, а не на купуването му. Това се случва и у дома, защото ни изпращат по 3-4 кутии с домашни яйца и ги съхранявам в хладилника).

Как да проверим дали яйцата са годни за ядене?
Това може да направим след като сме си у дома. Когато използвате яйца за сладкиш, омлет или просто на очи – хубаво е яйцата да се измият предварително и да се счупват едно по едно в бяла чиния.
Жълтъкът на прясното яйце жилав и яркожълт или оранжев на цвят, белтъкът не се разлива, а стои стегнат около жълтъка. Ако не сте сигурни, просто помиришете – свежото яйце не би трябвало да мирише на нищо особено.

Ако яйцето е по-старо, жълтъкът няма да бъде толкова жилав, а белтъкът ще е почти течен. Яйце, което се разтича, след като е било счупено, не е задължително негодно, но със сигурност не е на върха на свежестта си.

Ако вида на счупеното яйце е съмнително и мирише на развалено, по-добре го изхвърлете.

Как да проверим дали едно яйце е годно за ядене, ако искаме да приготвим варени яйца?
На помощ ни идва тест с купа студена вода. Необходимо е само да пуснете яйцето в купата.
Ако яйцето потъне до дъното и легне на една страна, значи е много прясно. Имайте в предвид, че пресните яйца се белят малко по-трудно.
Ако от снасянето му са изминали няколко седмици, но то все още е годно за ядене, то ще застане на “дупето” си на дъното на купата.
Разваленото яйце със сигурност ще изплува на повърхността. За да сте сигурни го счупете в чиния и помиришете или го изхвърлете.

Какво е обяснението на теста с купата студена вода и яйцето. Черупката на яйцето е пореста и това позволява проникване на въздух. Пресните яйца имат по-малко въздух във вътрешността си и поради тази причина потъват на дъното. Старите яйца, от своя страна, са имали достатъчно време да се “надишат” с въздух и това ги прави по-плавателни.

Повод за тази публикация е сигнала на 28 март 2016 г. на Съюза на птицевъдите в Агенцията по храните за риск от поява на опасни яйца на пазара преди Великден.
Пред БНР председателят на Съюза д-р Димитър Белоречков обясни, че става дума за яйца, които се внасят на едро и при преопаковането им може да се промени срока на годност:
При вноса на яйца, когато не са в кутийки, а в палети, е възможно срокът им на годност да бъде променен. Знаем много добре, че е направен такъв внос на яйца в палети. Те не отиват в наши производители, а в яйцескладове, които не са под наш контрол – заявид-р Белоречков.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории