Последни Рецепти
Последни Статии

Храни богати на аргинин

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Какво е аргинин?
Аргинин, L-Arginine, е една от 20-те основни аминокиселини. Влиза в състава на множество протеини и силно застъпена в протамините.
Аргинин е донор и естествен пренасител на азот, а азотните съединения влияят върху регулацията на артериалните съдове и диастоличното кръвно налягане.
Тази аминокиселина има ефекти и върху психологичните състояния на организма и е фактор за подобряване на настроението, физическата активност и половата функция.

pumpkin-seeds

Аргининът е полуесенциална аминокиселина, която при определени обстоятелства става есенциална.
Организмът самостоятелно може да синтезира аргинин, но при малките деца, след стрес за организма (боледуване, изгаряне, травми), активно спортуване и други, нивата му в организма не са достатъчни Затова го приемаме чрез храната или като хранителна добавка.

Основният източник на L-аргинин са растителните и животинските протеини. Малко количество свободен аргинин се съдържа в зеленчуковите сокове и във ферментиралите храни като мису, тофу (соево сирене) и кисело мляко.

Включвайте в храненето си редовно семена (най вече тиквени), ядки, ядкови масла, соя, яйца, морски дарове, свинското и говеждо месо, фъстъци, сусам, кисело мляко. Аргинин в голямо количество има и в ядките и семената като фъстъци и бадеми, както и в стафидите и шоколада.

На закуска може да бъде кисело мляко, към което сте добавили лъжичка сусам или мюсли в което има тиквени семки, сусам, ядки. И добавяйте тиквени семки към салатата си.

Соевият и другите растителни протеини са по-богати на аргинин от животинските, които са по-богати на лизин.
Предполага се, че поне отчасти свойството на соевия протеин да понижава нивото на холестерола в кръвта се дължи на високото съдържание на аргинин.

Аргининът се продава често като самостоятелна хранителна добавка. Неговите най-популярните форми са L-аргинин (свободна форма) и AAKG.

Аргинин може да помогне в борбата със затлъстяването.
Според изследване на департамента по ветеринарни науки към Тексаския университетдобавките с аргинин пренасочват разградените хранителни вещества за увеличаване на мускулната маса.

В лабораторни условия гризачи са били подложени на ниско- и високо мазнинен режим на хранене. Добавянето на аргинин за около 12 седмици намалява натрупването на мазнини и при двата вида диета с 65 и 63% съответно. При това не се регистрират никакви странични ефекти. При прасетата наблюденията показват ограничено трупане на мазнини и повишаване на мускулната маса. Според изследователите също се намалява и серумното ниво на разклонените аминокиселини. Те се свързват с инсулинова резистентност при затлъстяване.

watermelon 1

Динята успокоява претоварените мускулиСпоред проучване, публикувано в Journal of Agricultural Food and Chemistry, пиенето на сок от диня преди тежка тренировка помага за нормализиране на пулса и предотвратява болките в мускулите на следващия ден при спортистите. Причината е, че динята съдържа аминокиселина, наречена L-цитрулин, която организмът преработва в L-аргинин – незаменима аминокиселина, която помага за отпускане на кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението.

Защо е важен аргининът?
Присъщи на аргинина са и разнообразни ефекти върху имунната система и заздравяването на рани. В метаболитен аспект, аргинина е прекурсор (необходимо предхождащо съединение) за синтезата на пролин. Това го прави особено важен за производството на колаген – главния белтък в съединителната тъкан, съставляващ 25% от всички белтъци.
– Подпомага секрецията на растежен хормон;
– Противодейства на амоняка, образуващ се при разграждането на протеините;
– Прекурсор на азотния оксид, като следствие на което се подобрява кръвообращението;
– Стимулира имунната система като увеличава броя на белите кръвни телца;
– Бори се със свободните радикали;
– Подобрява способността на черния дроб да се бори с токсините и като цяло да функционира правилно;
– Ускорява заздравяването на рани (участва в изграждането на колаген);
– Участва в регулирането на кръвното налягане (разширява кръвоносните съдове);
– Подобрява състоянието на кръвоносната система като понижава нивата на холестерол;
– Повишава силата и издръжливостта на тялото;
– Ускорява покачването на мускулна маса за сметка на мазнините.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории