Храни богати на аргинин
Добави към моето меню
Какво е аргинин?
Аргинин, L-Arginine, е една от 20-те основни аминокиселини. Влиза в състава на множество протеини и силно застъпена в протамините.
Аргинин е донор и естествен пренасител на азот, а азотните съединения влияят върху регулацията на артериалните съдове и диастоличното кръвно налягане.
Тази аминокиселина има ефекти и върху психологичните състояния на организма и е фактор за подобряване на настроението, физическата активност и половата функция.
Аргининът е полуесенциална аминокиселина, която при определени обстоятелства става есенциална.
Организмът самостоятелно може да синтезира аргинин, но при малките деца, след стрес за организма (боледуване, изгаряне, травми), активно спортуване и други, нивата му в организма не са достатъчни Затова го приемаме чрез храната или като хранителна добавка.
Основният източник на L-аргинин са растителните и животинските протеини. Малко количество свободен аргинин се съдържа в зеленчуковите сокове и във ферментиралите храни като мису, тофу (соево сирене) и кисело мляко.
Включвайте в храненето си редовно семена (най вече тиквени), ядки, ядкови масла, соя, яйца, морски дарове, свинското и говеждо месо, фъстъци, сусам, кисело мляко. Аргинин в голямо количество има и в ядките и семената като фъстъци и бадеми, както и в стафидите и шоколада.
На закуска може да бъде кисело мляко, към което сте добавили лъжичка сусам или мюсли в което има тиквени семки, сусам, ядки. И добавяйте тиквени семки към салатата си.
Соевият и другите растителни протеини са по-богати на аргинин от животинските, които са по-богати на лизин.
Предполага се, че поне отчасти свойството на соевия протеин да понижава нивото на холестерола в кръвта се дължи на високото съдържание на аргинин.
Аргининът се продава често като самостоятелна хранителна добавка. Неговите най-популярните форми са L-аргинин (свободна форма) и AAKG.
Аргинин може да помогне в борбата със затлъстяването.
Според изследване на департамента по ветеринарни науки към Тексаския университетдобавките с аргинин пренасочват разградените хранителни вещества за увеличаване на мускулната маса.
В лабораторни условия гризачи са били подложени на ниско- и високо мазнинен режим на хранене. Добавянето на аргинин за около 12 седмици намалява натрупването на мазнини и при двата вида диета с 65 и 63% съответно. При това не се регистрират никакви странични ефекти. При прасетата наблюденията показват ограничено трупане на мазнини и повишаване на мускулната маса. Според изследователите също се намалява и серумното ниво на разклонените аминокиселини. Те се свързват с инсулинова резистентност при затлъстяване.
Динята успокоява претоварените мускулиСпоред проучване, публикувано в Journal of Agricultural Food and Chemistry, пиенето на сок от диня преди тежка тренировка помага за нормализиране на пулса и предотвратява болките в мускулите на следващия ден при спортистите. Причината е, че динята съдържа аминокиселина, наречена L-цитрулин, която организмът преработва в L-аргинин – незаменима аминокиселина, която помага за отпускане на кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението.
Защо е важен аргининът?
Присъщи на аргинина са и разнообразни ефекти върху имунната система и заздравяването на рани. В метаболитен аспект, аргинина е прекурсор (необходимо предхождащо съединение) за синтезата на пролин. Това го прави особено важен за производството на колаген – главния белтък в съединителната тъкан, съставляващ 25% от всички белтъци.
– Подпомага секрецията на растежен хормон;
– Противодейства на амоняка, образуващ се при разграждането на протеините;
– Прекурсор на азотния оксид, като следствие на което се подобрява кръвообращението;
– Стимулира имунната система като увеличава броя на белите кръвни телца;
– Бори се със свободните радикали;
– Подобрява способността на черния дроб да се бори с токсините и като цяло да функционира правилно;
– Ускорява заздравяването на рани (участва в изграждането на колаген);
– Участва в регулирането на кръвното налягане (разширява кръвоносните съдове);
– Подобрява състоянието на кръвоносната система като понижава нивата на холестерол;
– Повишава силата и издръжливостта на тялото;
– Ускорява покачването на мускулна маса за сметка на мазнините.