Последни Рецепти
Последни Статии

Лунна диета юни 2019

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Здравей юни! Добре дошло лято!
Дълги вечери, време на открито, разходки в парка, в планината или по улиците на града и планове за лятна ваканция и пътуване, за време с любимите хора…
И искаме да бъдем във форма за лятото. Да се чувстваме добре в своето тяло, да бъдем здрави.

kajsii yagodi

Това е лятото – време за повече движение, на шарените рокли и слънчевия загар. Нищо, че има дни, които вали.
Вече хапваме ароматни ягоди, череши, кайсии, пресни картофки и тиквички и много зелени подправки… Самото ни хранене с настъпването на лятото се променя. И това е най-подходящото време, ако искаме да отслабнем.
Отслабването е процес в който се доближаваме и поддържаме здравословно тегло – защото особено с напредване на възрастта всеки кг в повече създава проблеми и болки в ставите, затруднява дишането, до проблеми със сърцето…

За да отслабне и да поддържа желаното тегло човек трябва да се спазва просто правило – приетите калории трябва да са по-малко от изразходените. Това не означава да се ограничаваме и да гладуваме, а да се храним балансирано и пълноценно, като не изключвате необходимите хранителни вещества от храненето си – салатата поднесете с лъжичка зехтин и лимон и не се наказвайте като не хапнете малко шоколад (20 г), а сладоледа вместо 3 топки – може да е само една.

За да бъдете в добра форма трябва да се движите активно. Движението е 30% от пътя към здравето. Какъв спорт ще изберете зависи от интересите и възможностите ви. Макар и трудно човек може да се предвижва с колело до работното място и в София или да тръгне малко по-рано за работа и да повърви 20 мин. добре е, ако денят ви започва с 10-20 мин упражнения.
През лятото пред фитнеса, спортната зала или солариума изберете – работа в градината и времето прекаро сред природата – в парка или в близката планина. Предимствата? Безплатно е. Приятно е, свеж въздух, пеят птички, общуваш с растенията и физическото натоварване е неусетно. И още нещо радвате се на резултата на вашия труд. Ако нямате градина, погрижете се за градинката пред блока.

В желанието си да живеем по-балансирано, по-близо до природата, в по-добра форма имаме един помощник – лунната диета. Това е един ден в седмицата в който да се замислим за начина по който се храним и да направим детоксикация.
Това са 24 часа, които започват от настъпването на лунната фаза – време в което приемаме само вода, билков чай, прясно изцеден сок или купичка зеленчукова салата. Ако почуствате глад през юни хапнете купичка плодове – ягоди, кайсии.

По време на пълнолуние се приема, че може да се отслабне по-добре. Затова може се подготвим като 2-3 дни преди настъпване на фазата бъде време за по-леко хранене, без тестени, сладкиши, мазни храни, преработени храни.

По време на новолуние се стимулира детоксикацията на тялото, изчистваме повече излишни течности от организма. Приемат се само напитки, без добавени захар, без подсладители, без сол. Това е време за билков чай или зелен чай, така се ускорява обмяната на веществата.

Важно е след приключване на всяка фаза на Луната да захраните организма си, като постепенно добавите към менюто си сурови зеленчуци, варен картоф, кисело мляко, чисто месо. И разбира се през целия месец да се храните балансирано. Изключенията не трябва да са повече от 10%

moon diana ruseva

Фази на Луната юни 2019
3.06.2019 г. – 13:59 ч – новолуние
10.06.2019 г. – 09:34 ч – първа четвърт
17.06.2019 г. – 11:18 ч – пълнолуние
25.06.2019 г. – 12:00 ч – последна четвърт

Лунната диета е чудесно начало на един по-здравословен начин на хранене, който можем да си подарим през летните месеци.
Ако обмисляте да въведете 1 път седмично прочистване на тялото, опитайте с този режим. В рамките на 24 часа от настъпване на съответната лунна фаза може да приемате на вода и само плодови и зеленчукови фрешове и чай.
Може да изберете и един ден от седмицата, например понеделник, на който да бъдете само на вода. И ефектът може би ще е същият. Но съгласете, че да следвате фазите на Луната има и романтика, която ни е нужна.

През юни някои наричат пълнолунието – “ягодова луна”. Явлението е кръстено по този начин от коренните жители в Северна Америка, тъй като по това време започва ягодовият сезон. Случва се понякога пълнолунието да съвпада и с лятно слънцестоене.

Времето през юни 2019
Началото на астрономическото лято у нас настъпва на 21 юни в 18:54 ч. българско време, когато е лятното слънцестоенe

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории