Пица по турски, лахмаджун
Добави към моето меню
Домашен лахмаджун
рецепта споделена от Ирина Кърпарова
Пица по турски, лахмаджун
Ще напиша рецептата така, както аз съм го приготвила този домашен лахмаджун:
Продукти
за тестото:
500 г брашно
1 пакетче суха мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1-2 с.л. олио /зехтин/
300 мл топла вода
за плънката
400 г телешка кайма
1 голям домат
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
1 червена чушка
лют червен пипер – по желание
сол, черен пипер, кимион – на вкус
3 с.л. зехтин /олио/
Рецепта за домашен лахмаджун
• Омесваме тестото и оставяме да втаса
• Каймата смесваме с останалите продукти, които нарязваме на ситно, добавяме и подправките.
• Разделяме тестото на 6 части и разточваме тънки елипси или кръгове, разпределяме отгоре каймата и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса.
• Сервираме със ситно нарязан магданоз, резенчета домат, лук и лимон.
Лахмаджун е ястие от близкия Изток, името е от староарамейски произход – lahm am dschun и означава буквално Месо с тесто. Счита се за доказано, че ястието води началото си от Асирия, от второто хилядолетие преди нашата ера. Представлява само няколко милиметра дебела подложка от втасало тесто, намазана преди печенето с тънък слой слой от сурова кайма, домати, лук и подправки. По традиция лахмаджунът се яде горещ, директно от фурната, когато е хрупкав.
По традиция лахмаджуна се предлага с резенчета лук, няколко стръка магданоз и парче лимон. Лимонът се изстисква върху лахмаджуна, който се навива и се яде веднага. За подлютяване се поръсва с пул бибер (едро счукани сушени червени люти чушки), а извън Ориента се е разпространил вариант да се поднесе прясно опечения лахмаджун с парченца дюнер, салата и джаджък (турският вариант на цацики, студен сос от кисело мляко, краставици и чесън). След това лахмаджуна се навива на руло и се сервира.