Последни Рецепти
Последни Статии

Засаждане на пролетните цветя

Добавено в Цветя и градина

Добави към моето меню

Зюмбюли, лалета, парички, кокичета, нарциси и минзухари – Засаждане на луковичните

Луковичните растения са едни от най – лесните за отглеждане градински растения и идеални за все още неопитни градинари. Пролетните луковици са много издръжливи и могат да бъдат използвани за повече цвят в лехите или като естествени граници на градината. Зюмбюлите, лалетата и паричките могат да бъдат засадени направо в моравата, под храсти и дървета, a също са идеални и за цветни сандъчета.

Всички градински луковични са лесни за засаждане. Цъфтящите през пролетта нарциси и минзухари се засаждат през септември и октомври, за да имат време да образуват нови корени преди да стегне зимата. Лалетата също се засаждат по това време, но няма проблем това да стане и в началото на зимата.

Луковиците се засаждат със заострената част нагоре, от която излизат се корените. Ако се чудите, коя част е по – заострена, просто поставете луковиците легнали настрани. Цъфтящите през пролетта луковични виреят добре на слънце или полусянка. Доброто отцеждане на почвата е много важно за повечето от тях.

След като изберете място, направете бразда, достатъчно дълга за всички луковици. Най – добре е те да се засадят на гроздове. В по – малки пространства е достатъчно да бъдат групирани от 6 до 12 луковици, а ако мястото е по – голямо – от 12 до 24.

Големината на луковицата определя и дълбочината на засаждане. Тя трябва да е поне два пъти тяхната големина, например луковиците на минзухарите се слагат на 5 – 7 см. , нарцисите 5-12 см., а на лалетата – на 7-15 см.

Между големи луковици се оставя разстояние от 7 – 8 см. , а между малките – 2 – 3 см.

Покрийте луковиците с почва и ги полейте обилно. След няколко дни можете да ги покриете с около два пръста добре изгнили листа, натрошена кора от дървета и малко животинска тор. Така почвата че е защитена от изсъхване и отголемите зимни студове.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории