Последни Рецепти
Последни Статии

Свинска мас

Добавено в Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Ако има продукт, който да е бил отричан това е свинската мас (на англ е lard). Спомням си бурканите със свинска мас, които пращаха бабите ми. След като се заколеше прасето се приготвяше свинска мас – топеше се в един голям съд част от сланината, а след това и домашен сапун (никога не съм го правила и се боя, че това умение вече е изгубено)
Помня как баба правеше дърпана баница – само с брашно, лъжичка оцет и олио, сирене за плънка и слагаше в паничка свинска мас в които топеше топката тесто, която след това ще раздърпа така, че “вестник може да се чете през нея” Помня и препечените филии намазани със свинска мас и поръсена с шарена сол. Вкусно. Има и толкова вкусни домашни сладки с мас.

svinska mas lard-bread-pix

След това се оказа, че свинската мас била вредна.
След това се появиха и много масла от всеки един вид маслодайно растение, за което се сетите. Появиха се големите полета с рапица, а от него се получава рапично олио или канола, което е спорно. Започнахме да купуваме и продукти с палмово масло (без да го пише на етикета)
И някак между всичко това, една от най-полезните мазнини на света – свинската мас, остана в забвение.

Когато през 2011 се оказахме в Будапеща като хора, които ще живеят и работят в този град се оказа, че в магазините има свинска мас, в най-различни опаковки и с различни добавки.
Днес може би свинска мас може да се купи и в магазините у нас.

Свинската мас е по-полезна от маслото, защото съдържа мононенаситени мазнини, които понижават холестерола.

Маста обаче е здравословна само ако е фермерска и не съдържа хидрогенирани мазнини, каквито обикновено се добавят в индустриално произвежданите продукти, предлагани в супермаркетите.

svinska mas lard

Готвите ли със свинска мас?
Има рецепти от домашно приготвен хляб, празнични погачи, домашни сладки (не случайно се казват масленки) до домашно приготвени мехлеми с билки и свинска мас.
В много сладкарски рецепти тестото става по-пръхкаво, ако бъде приготвено с мас.
Маслото осигурява по-добър вкус и цвят.

Ползи от свинската мас:
Свинската мас е стабилна при високи температури
Макар че почти всички рецепти препоръчват употребата на зехтин, той не е подходящ вариант за готвене, особено при високи температури. По-добре го запазете за салатите, нискотермичните рецепти, или го добавете към ястието след приготвянето му.

Когато става въпрос за определяне на стабилността на мазнините, всичко е за химия. Наситените мазнини имат единични връзки между въглеродните молекули от веригата на мастните киселини и следователно са най-устойчиви на топлина.
Това е така, защото единичните връзки, когато става дума за въглеродната верига на мастните киселини, са относително трудни за разбиване.
Мононенаситените мазнини имат една двойна връзка, заместваща единичната връзка в въглеродната верига. Двойните връзки в мастните киселини са нестабилни и могат да се разпаднат при топлина.
Полиненаситените мазнини са най-нестабилни, защото имат многобройни двойни връзки във въглеродната верига. Когато двойните връзки в моно- или полиненаситените мазнини се разпаднат, мастната киселина претърпява процес, наречен окисление. А окислените мазнини водят до появата на свободни радикали, които пък са една от причините за появата на възпалителни процеси в организма.

Свинската мас се характеризира с около 40% наситени мазнини, 50% мононенаситени мазнини и 10% полиненаситени мазнини, така че процентът на наситените мазнини ще предпазва по-уязвимите моно- и полиненаситени мазнини от окисляване при излагане на топлина.

Свинската мас е полезна за сърцето
Митът, че животинските мазнини повишават риска от сърдечносъдови заболявания, е точно това – мит. Свинската мас със сигурност няма да е причината за сърдечен удар.

Всъщност според анализ на повече от 300 000 души, публикуван в American Journal of Clinical Nutrition, няма доказателства, че консумацията на наситени мазнини повишава риска от сърдечни заболявания.
Напротив, отбелязва се, че диета с ниско съдържание на мазнини увеличава нивата на триглицеридите, които са рисков фактор за сърдечно заболяване.
Наситените мазнини, от своя страна, повишават HDL холестерола, който се свързва с намален риск от сърдечни заболявания.

Свинската мас е с неутрален вкус и аромат
Още една причина да я превърнете в предпочитана мазнина за готвене – за разлика от повечето растителни масла, които имат специфична миризма или вкус, свинската мас е неутрална, така че няма да промени оригиналния вкус и аромат на ястието.

Освен това е способна да превърне пържените картофки в изключително златисти, хрупкави изкушения. Ако има свинската мас има някакъв минус, той ще е, че просто не можем да спрем да ги ядем.

Свинската мас е богата на витамин D
А знаете ли кога най-много ни липсва витамин D? В онези дълги есенни и зимни дни, когато не можем да прекараме дори 30 минути на слънце (препоръчителното време, за да си набавим необходимата доза). Нито лъч не прониква през надвисналите облаци, мъгла или смог на града, така че е повече от важно да си набавим витамина по други начини.

Свинската мас е вторият най-богат източник на витамин D – 1,000 IU’s of vitamin D в една супенал лъжица. Освен това, тъй като витаминът е мастноразтворим, каква по-добра форма за приемане може да намерите?

Свинската мас е местен продукт
Ние също обичаме кокосово масло. Но когато се замислим, че е трябвало да обиколи цялото земно кълбо, за да стигне до кухнята ни, и някак ни става леко неудобно.
За сметка на това, свинската мас идва от местни ферми, така че просто не може да става въпрос за сравнение между нивата на въглероден отпечатък. Което ни дава още малко спокойствие, че освен за здравето си, се грижим и за околната среда. Двете всъщност винаги вървят ръка за ръка, неразривно свързани.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории