Последни Рецепти
Последни Статии

Полезни храни в студените дни

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Днес, когато в магазините има такова изобилие от храни, не може да кажем, че зимата е трудна или еднообразна от към избор на храни. Достатъчно е да следваме правилото да знаем какво купуваме като храна, от какво е приготвена, как, къде и как е съхраняана… И да четем етикетите, когато пазаруваме.

През есенно-зимния период много хора се оплакват, че силите им намаляват. Според диетолога Сони Нараг, за повече самочувствие е необходимо да се откажем от мазната храна и захарта и да увеличим други продукти.

Tрудно да се справяме в студа в късия сив ден. И като сложим замърсяването – на въздуха в София, липсата на условия да се предвижваш нормално в задръстванията, многото стресови ситуации… И всички останали задачи на деня с които трябва да свършим. Тогава
Храната, която приемаме се оказва много важна и нещо на което най-лесно може да повлияем.
Полезни храни през зимата

Ако се погледне в исторически план на хранене на народите, които живеят на места където има изразени 4 сезона, то през зимата в тяхното хранене присъстват повече готвени храни, повече греяни напитки и повече мазнини и месо. В българската традиция е коленето на прасето, свинската мас и приготвянето на месни деликатеси.
През зимата хапвайте мазни храни

Яйцата може да приготвяме по много начини. На очи, на омлет, на фритата, варени. Това може да бъде вкусна и ползена закуска или бърза вечеря. Пържени яйца със зеленчуци са оптимално съчетание на белтъчини и растителни антиоксиданти.
– Две яйца на ден са източник на белтъчини.Пържени яйца със зеленчуци и още от най-полезните храни през зимата
egg shuplecova
Две яйца на закуска са добър старт за деня. Пържените яйца със зеленчуци са оптимално съчетание на белтъчини и растителни антиоксиданти.

Факт е, че през зимата най-често се консумират тестени и сладки неща. Но може да опитаме да заменим обикновените сладки храни с (домашно! приготвени) енергийни блокчета със сусам и малко тръстикова захар.
– Сусамът е отличен източник на антиоксиданти.
– Тъстиковата захар предпазва от недостиг на желязо.
susamki med
Домашно приготвени сусамки от мед и сусам, може да се добавят още и сушени плодове или ядки

Сладкишите с канела също са подходящ десерт (спомнете си аромата на коледните меденки или туко що опечен сладкиш с ябълки или тиква и щипка канела).
– Канелата засилва имунитета и осигурява прилив на енергия.
kanela bud
Канела – аромат на коледни празници и домашно приготвени меденки

Важно е в организма да постъпват витамини С и А, които поддържат зрението и кожата. Моркови и сушени кайсии през зимата са отличен източник на тези витамини.
– Цитрусови плодове, моркови, тиква, сушени кайсии са източник на Витамини през зимата.
morkovi pix 2

Ленено семе, тиквени семки и орехи доставят омега-3 мастни киселини, които са необходими за работата на ключови системи на организма.
semena len susam chia slynchogled pix

Всички ядки трябва да бъдат включени в храната през зимата. В кашуто например има много витамин Е, който е важен за кожата, а заради студа тя е в стрес.
– Шепа ядки на ден – за омега-3 мастни киселини и витамини
yadki pix 1

И още:
– Включвайте в храненето си топли супи, яхния, варива и домашно приготвени туршия и кисело зеле. Това са проверени съвети на нашите баби.

– За повече свежест и витамини си направете кълнове.

– Яжте риба веднъж или два пъти през седмицата. У нас това е трудно пожелание, защото предлагането е малко, а цените високи на рибата. Но рибата богата на ненаситените мазнини, като сьомга, скумрия, сардина, риба тон, сафрид, херинга са профилактично и лечебно средство при сърдечно съдови, неврологични, онкологични заболявания.
Порция риба съдържа мастноразтворими витамини Д, А и Е, омега-6 мастни киселини и помага за отслабване.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории