Последни Рецепти
Последни Статии

едно еспресо, Lavazza

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

едно еспресо, Lavazza
Истинско еспресо, как да го познаем, как да си направим хубаво еспресо

Има голяма разлика между истинското италианско еспресо и това, което ни представят за такова. Италия страна на кафето, там се пием много кафе, от площада Сан Марко с гълъбите до малките улучки на Венеция, през Рим до Сицилия.. Еспресото е измислено в Италия. Има три марки кафе, които могат да се намерят във всички магазини – Lavazza, Illy и Segafredo Zanetti. Аз самата предпочитам Segafredo, въпрос на вкус.

Ако се върнем в София, в нашите кафенета, всички знаем Lavazza е наложена марка, малките сини чашки са предпочитани, те дори са еблематични за социално положение. Lavazza залага на културата на пиене на кафе, развива и поддържа мрежа от обучителни центрове, в които учи бармани, дистрибутори, журналисти, готвачи
как се прави истинско хубаво еспресо:

* то е горещо
– температурата вътре в чашата трябва да е 75-80 градуса по Целзий
* то е късо
– обемът на напитката трябва да е 25-35 мм. При по-дълго кафе се получава свръхекстракция и вкусът става по-горчив.
* то има хубава и плътна пяна
– пяната трябва да е хомогенна, гладка, плътна, с обем около 10% от напитката (т.е. около 3 мм) с цвят на лешник. Хубавата пяна задържа добавената захар отгоре и я разтваря бавно, възстановява се след разбъркване с лъжичка и покрива кафето, като запазва аромата му.
* то се сервира в хубава чаша
– не върви да сипете еспресо в стъклена чаша, а още по-малко в пластмасова. За да е хубаво кафето, чашата също трябва да е качествена – порцеланова, с конусовидна форма, и да не е студена (около 35-40 градуса е добре).
* то може да се пие често
– еспресото съдържа най-малко кофеин спрямо всички останали начини за приготвяне на кафе. Затова спокойно можете да пиете по 6-7 чаши на ден.
* то се пие бързо
– еспресото е най-хубаво до 2 минути след като е приготвено. Ако остане по-дълго, кафето става тъмно, горчиво, кисело.
Марчело Арканджели – директор на трейнинг центровете на Lavazza

Хубавото еспресо е в основата и на хубавото
капучино.
Но и в приготвянето на капучиното има тънкости, които не всички кафеджии знаят или спазват. Основният проблем е млякото – то трябва да се разбие с въздушната струя от машината така, че пяната да се получи гладка и гъста – като сметана.
“Плътна, хубава, лъскава, секси пяна”, както я описа Тони Ботърил – международен трейнинг мениджър на Lavazza.

Lavazza постоянно разширява асортимента си с нови рецепти за приготвяне на кафе –
кафени коктейли,
espesso (твърдото кафе, което не се пие, а се яде при това дори с “габровска лъжица” – лъжица с дупка), Passion-me (кафе и сок от passion fruit).

Най-новия продукт на Lavazza е “тандем“.
В специална чаша разделена на две се сипва еспресо в едната част и Spuma – специална кафеена твърда пяна с различни вкусове.


В началото на 50-те години на XX век започва окончателно да се налага еспресото. Ако преди кафето се заливаше с гореща вода и се сваряваше, то еспресомашината нагрява врящата вода до пара, която след това се прекарва през кафето и така се получава еспресо.
С въвеждането на еспресото се променя и обичайната дотогава терминология – еспресото се приготвя късо или дълго според това колко вода се използва, а най-употребяваните днес видове са черно, кафяво (голямо и малко, късо или дълго) и меланж. Към тях винаги се сервира чаша вода, върху която лежи кафеената лъжичка (така е във Виена:).

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории