Лесен кекс
Добави към моето меню
ЛЕСЕН КЕКС ” Ленита”
рецепта Лени Алексиева
Продукти
2 чаени чаши брашно
1 чаена чаша захар
3 яйца
1 чаена чаша кисело мляко
3/4 чаена чаша олио или наполовина масло и олио и 1 супена лъжица краве масло за намазване формата за печене
1 ванилия
1 бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
2-3 супени лъжици какао
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне
1. Разбиват се добре яйцата и захарта, след това към тях се добавя киселото мляко с шупната в него содата бикарбонат, разбива се всичко;
2. Прибавя се мазнината и се бие отново;
3. При брашното се слагат ванилията и бакпулвера, след това то се слага при течната смес, постепенно се наръсване;
4. Разбърква се и се разделя в два съда към сместа от единия съд се слага какаото, и се смесва с нея с внимателно бъркане;
5. В кексова форма, която предварително е намазана с маслото и поръсена с брашно се изсипват, като се редуват бялата и кафявата смес;
6. Кексът се пече в умерена фурна, която е загрята предварително;
7. Когато е готов (проверява се с дървен шиш или клечка за зъби, трябва да е суха след като се извади от кекса) се изважда от формата и поръсва с пудрата захар предвидена за това.