Яхния леща с картофи
Добави към моето меню
Тази рецепта има своята история. Преди години правихме зимен преход в Рила – през януари от Седемте Рилски езера през Зелени Рид до хижа Иван Вазов и на другия ден до Рилския манастир. Това беше първи зимен преход със снегоходки и урок когато разбрах, че волята е много по-важна от физическата сила в планината. Вечерта когато стигнахме на хижа Вазов това, което исках беше топлина. Тъй като дървата са кът там топлината дойде от храната – билков чай и купа леща с картофи.
До този момент за мен лещата беше нещо, което се готви само леща с добавка на морков, лук, чесън и дафинов лист. И това при условие, че съм правила не веднъж и харесвам различни варианти на супа от червена леща и картофи. Но нали червената леща е продукт, който избирам и купувам сама, а обикновената кафява леща, която е така любима у дома трябваше време за да опитам да я приготвям с добавка на още зеленчуци като картофи през зимата или тиквичка, патладжан и много чушки през лятото.
Предлагам ви в някой зимен ден да си приготвите гъста ароматна супа или ако я запържите с лъжичка червен пипер яхния
Яхния леща с картофи
Продукти:
1 ч.ч. леща
2-3 картофа, около 400 г
1 морков
1 глава кромид лук
5-6 скилидки чесън
1 дафинов лист
2 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
1 щипка чубрица
Сол на вкус
Начин на приготвяне:
• Нарязания на ситно лук и морков се задушат с олиото за кратко, добавят се скилидките чесън
• След това се добавят нарязаните на ситни кубчета картофи, поръсва се с 1 ч.л. червен пипер. След като се разбърка се долива 1 л гореща вода
• След като сместа заври се добавя измитата леща, дафинов лист и чубрица
• Оставя се да ври на тих огън до готовност.
При мен готвено в глинен съд на печка на дърва. Вкусно!