Последни Рецепти
Последни Статии

Леща с коприва

Добавено в Ястия без месо

Добави към моето меню

В сезона на първата коприва, когато са още пости, може да направим полезната леща още по-полезна и вкусна като й добавим и коприва. На хижа Иван Вазов научих, че към лещата може да се добавят и още зеленчуци, като картофи или тиквички, така че когато се оказах с торбичка коприва след разходката я добавих към лещата и се получи нещо вкусно. Може да бъде супа, може да бъде и гъста яхния.

leshta s kopriva

Леща с коприва
Продукти:

400 г леща
1 глава кромид лук
4-5 скилидки чесън
1 морков
1 щипка чубрица
1 дафинов лист
200 г коприва, бланширана
2 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
Допълнително, ако има:
1 домат или домати от буркан
1 червена чушка
Парче целина

Начин на приготвяне:
• Почистете лещата и я залейте със студена вода за 4 часа
• В загрятата мазнина задушете до златисто нарязания на ситно лук и морков, добавете червен пипер и лещата. Налейте вода, около 1 л (аз слагам леща към вода 1:3)
• След като заври намелете котлона до сваряване на лещата. Ако имате чушка, домат, целина ги добавете за да се сварят и те, както и дафинов лист и чубрица
• Когато лещата е готова добавете бланшираната и нарязана коприва. Разбъркайте и оставете да заври.
• Дали ще е яхния или супа зависи от гъстотата. Ако имате свеж магданоз поръсете.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории