Леща с коприва
Добави към моето меню
В сезона на първата коприва, когато са още пости, може да направим полезната леща още по-полезна и вкусна като й добавим и коприва. На хижа Иван Вазов научих, че към лещата може да се добавят и още зеленчуци, като картофи или тиквички, така че когато се оказах с торбичка коприва след разходката я добавих към лещата и се получи нещо вкусно. Може да бъде супа, може да бъде и гъста яхния.
Леща с коприва
Продукти:
400 г леща
1 глава кромид лук
4-5 скилидки чесън
1 морков
1 щипка чубрица
1 дафинов лист
200 г коприва, бланширана
2 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
Допълнително, ако има:
1 домат или домати от буркан
1 червена чушка
Парче целина
Начин на приготвяне:
• Почистете лещата и я залейте със студена вода за 4 часа
• В загрятата мазнина задушете до златисто нарязания на ситно лук и морков, добавете червен пипер и лещата. Налейте вода, около 1 л (аз слагам леща към вода 1:3)
• След като заври намелете котлона до сваряване на лещата. Ако имате чушка, домат, целина ги добавете за да се сварят и те, както и дафинов лист и чубрица
• Когато лещата е готова добавете бланшираната и нарязана коприва. Разбъркайте и оставете да заври.
• Дали ще е яхния или супа зависи от гъстотата. Ако имате свеж магданоз поръсете.