Последни Рецепти
Последни Статии

Представят в Перник фестивал на сръбската скара

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Включваме фестивала на сръбската скара в Лесковац и неговия анонс в Перник.

Какво: Фестивал на сръбската скара
Кога: от 27 август до 2 септември 2018 г.
Къде: Лесковац , Сърбия

Ежегодният фестивал на сръбската скара „Рощиляда“ се провежда повече от 25 години поред в края на август. Името идва от сръбската дума за скара „рощиль“. Сърбите казват: „По Рощиляда ще познаете Лесковац“.
Празникът е с продължителност една седмица и всяка година той се посещава от над 700 000 души.

leskovac skara

И през 2018 най-големият и най-посещаван фестивал на скарата в Лесковац ще приюти десетки майстори на скарата, всяка вечер за гостите на фестивала ще има изпълнения на изявени певци от Сърбия. Ще има програми на самодейни състави, на оркестри, ще се подредят изложби, посветени на фестивала.

Представители на туристическа организация от сръбския град Лесковац са посетили кмета на Перник Вяра Церовска, за да поканят перничани на фестивала на сръбската скара “Рощилиада”.

Какво: “Рощилиада”-та ще бъде представена пред перничани
Къде: Перник
Кога: 10 август “Рощилиада”-та ще бъде представена пред перничани.

Пред Двореца на културата местните жители ще имат възможност да се запознаят с историята и програмата на фестивала. Представянето ще бъде съпътствано с парад на мажоретки, много веселие и сръбска скара.
Безплатно ще бъдат раздадени 500 плескавици и кебапчета.

История: Иинтерсът ми към кулинарните фестивали бе провокиран след посещението на фестивала на баницата в Сърбия. За 20 лв станахме участниви в еднодневна автобусна ескурзия. Целта беше разузнаване на района за каране на колело, а се върнахме с кори за баница, сирена, кашкавали, много спомени, опитване на различни баници и хапване на мекица дълга 1 м и една фотогалерия, която ще остане и една от най-разглежданите на страницата в Facebook.
След това пътуване започнахме да следим и да издирваме кулинарни събития, които се случват у нас. Като се опитваме да добавяме към тях и рецепти. И по този начин се получават интересни, четени и най-важното публикации от които се научава нещо ново.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории