Последни Рецепти
Последни Статии

Как да преодолеем хранителната зависимост?

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Да бъдеш зависим от храната.
Пристрастяването към храната днес е проблем. Пристрастяването е неудържима нужда да повторим нещо. Човек, страдащ от пристрастяване към храната, иска да яде постоянно, дори когато е сит.
Днес това е проблем, сравним с наркоманията. Да, тези, които имат зависимост от храната ги лекуват. Заболяване е! Сериозно. Но колко време може да измине до установяване на проблема, поставяне на диагноза и лечение. Колко такива трагедии се случват до нас.

Хранителни разстройства днес:
– Компулсивно преяждане – Състоянието се характеризира с неконтролируем прием на голямо количество храна за кратко време, в резултат от което рано или късно се стига до затлъстяване. Характерно за пациентите е липсата на контрол върху приема на храна, като често се хранят и при липса на чувство за глад. Компулсивното преяждане засяга около 15 милиона души в САЩ, които са затлъстели или имат смущения в храненето.
Хиперфагия
Булимия невроза
Анорексия
Орторексия нервоза – мания за правилно, здравословно хранене

Преяждането е опасно, а причините за него най-често са емоционални проблеми. Хората, които най-често страдат от това са нервни, депресирани и самотни.

Прочетете: Казвам се Рон Котран и съм зависим от храната.

Хората, които консумират храни, съдържащи много мазнини и захар, губят въпросната спирачка и имат поведение, напомнящо пристрастяване.

Учени откриха как да не преяждаме
sandwich pix

Защо попадаме в този капан и как да върнем нормалното отношение към храната?
Сходството на хранителната и наркотичната зависимост се доказва в резултатите от изследвания, публикувани в научните издания Lancet, Medical Hypotheses и др. При хора с хранителна зависимост в мозъка се формират невронни връзки, които се активират не само по време на хранене, но и от наблюдаването на храна. Съкращава се броят на допаминовите рецептори, благодарение на които изпитваме удоволствие. Тоест, за да изпитаме удоволствие отново, ние се нуждаем от своя наркотик.

zahar men pix

Кои са храните, способни да предизвикат хранителна зависимост?
Клиничните експерименти показват, че някои компоненти на хранителните продукти причиняват зависимост по-лесно:
– Рафинирана захар (съответно, всички продукти, в които тя е във висока концентрация);
– Сол;
– Наситени мазнини;
– Кофеин.
Храни, които водят до пристрастяване

Нашето тяло е най-уязвимо към продуктите, които съдържат едновременно мазнини и захар: сладкарски изделия и сладкиши, колбаси. Изследвания, базирани на магнитно-резонансно изображение, показват, че храни с високо съдържание на захар имат ефект върху тялото, подобно на ефекта на морфина.

За да докажат, че хранителната зависимост има допаминов произход, група учени, водени от Парилак Сара, правят проучване, което показа, че хората с висок индекс на телесна маса имат по-малко допаминови рецептори, отколкото по-слабите. Това означава, че те се нуждаят от повече храна, за да се почувстват доволни от храната.

Защо се формира хранителната зависимост?
– Корените на този процес трябва да се търсят в детството и често са плод на погрешно демонстрирана родителска любов. Най-хубавите хапки, бонбоните и лакомствата, давани за награда, сформират фиксирана връзка между утехата и храната.

– Втората причина е, че масово се рекламира “нездравословна храна”, като бърза, лесна и питателна закуска, а това е много далеч от истината.

Как да преодолеем хранителната зависимост?
Въпреки че пристрастяването към храни е приравнено с наркотичната зависимост, е много по-лесно е да се преодолее. Важното е да започнем да живеем съзнателно. Известната писателка и психотерапевт Джилиън Райли, получила популярност благодарение на своите книги по темата, дава няколко препоръки:

Бъдете откровени със себе си.
“Помислете, как ще се отнесете с човек, който ви е измамил, а тази измама ви доведе до сериозно заболяване или травма? Със сигурност ще се отнасяте към такъв човек негативно. Не си позволявайте дори малка измама като: “това е последното парче от тортата, а утре започвам нов живот””.

Осъзнайте, че начина, по който изглеждате, зависи изцяло от вас.
“Разберете, че има храна, която ви прави красиви и храна, която ви прави дебели, разваля кожата ви и ви разболява. Имате свобода да изберете. “.

zakuska pix 1
Намерете съмишленици
“Благодарение на интернет може да откриете много съмишленици, сайтове с рецепти за здравословно хранене и здравословен начин на живот, много истории за хора, които говорят за своите преживявания – започнете да ги четете и вашият подход към храненето ще стане по-осъзнат и лесен”.

следва продължение

Източник: ABC Fact

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории