Последни Рецепти
Последни Статии

Райските цветя на сезона

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Райските цветя на сезона
Те не искат много грижи, но оформят пъстри лехи

Начинаещите градинари, които копнеят за цветна феерия в двора, често действат неразумно. Избират цветя по красивата картинка на пакетчето, без да обръщат внимание на особеностите при отглеждане на растенията и сроковете за засяване. Всички неопитни градинари трябва да имат предвид, че много растения имат кратък период на цъфтеж, а някои не понасят дори леки застудявания или пък настояват за постоянна грижа.
Ако сте любител на цветята без особени познания, но искате да имате красив двор – изберете си нещо красиво и невзискателно. Добре е обаче предварително да знаете кои растения отговарят на това определение. Ето малко помощ в избора им.
Ако харесвате ниските бордюри, ви предлагаме четири вида цветя.
Немофилата (Nemophila) например е прелестно невисоко (около 25 см) растение с ажурни листа, което има много разновидности. В магазините можете да намерите три сорта немофила. С яркосини цветове, с бели на сини капки и с почти черни цветове с бели краища. Насадете тези три сорта заедно и ще получите много нежна композиция, която отлично ще расте и на сянка. Засейте немофилата в почвата през май и през юли вие вече ще се наслаждавате на нейното цъфтене. Немофилата не се бои от леки застудявания, затова не е нужно да я покривате, когато времето се влоши неочаквано за сезона.

Подходящ за вас ще е и лимнантес дугласии (Limnanthes douglasii) – това е все още един рядък гост в нашите градини. Цветовете на лимнантеса са доста дребни, но трогателно елегантни. Лимнантесът обаче заслужава голяма известност. Преценете сами – не е капризен, има много компактни храстчета и прелестни, нежни цветове.
Лимнантесът се нарича още и “яйца на очи”. Той наистина напомня това класическо ястие. Цветовете му са с жълт център и бели венчелистчета. Лимнантесът може да се засади по бордюра на лехата заедно с по-високи растения или на алпинеума. Семената на лимнантеса, засети през май, през юли вече ще са нежни храстчета, посипани с цветове.

Калифорнийски мак (Escholzia) също ще ви свърши работа – на ярко слънце и на суха песъчлива почва това растение се чувства прекрасно, тъй като родината му е Калифорния. Сортовете ешолция, които могат да се намерят, са с разноцветни прости, полукичести или кичести цветове. Всеки цвят на калифорнийския мак живее само един ден, но през целия период на цъфтеж растението може да краси градината ви около месец и половина. Калифорнийският мак започва да цъфти месец след посяването му, така че можете да го сеете до началото на юни. Само не се опитвайте да отглеждате ешолцията на сянка и на тежки глинести почви, защото няма да имате успех.

Едногодишният флокс (Phlox drummondii) е родственик на известния многогодишен висок флокс и се харесва на всеки, който обича обилно цъфтящите растения. Има две разновидности: проста и звездовидна. Храстчетата растат от 20 до 45 см и по време на цъфтежа се покриват със съцветия с многобройни цветове. Семената на флокса често се продават в смеси. Но ако звездовидната форма обикновено е представена от цветове в бяло-розово-червената гама, то простата форма има многочислени вариации. Цветовете са с разнообразна окраска в ярки или пастелни тонове, често с контрастен център. Освен дългия период на цъфтеж – от юли до октомври, едногодишният флокс има още едно преимущество. Той е сухоустойчив, затова расте добре и изглежда прекрасно в кошници и балконски сандъчета.

Ако пък обичате пищните лехи, космосът (Cosmos) е точно за вас. Това е достатъчно познато цвете, но сега има и нови различни сортове.
Вероятно сте свикнали да свързвате космоса с много високо растение, което вечно се наклонява от вятъра. Но растенията от сорта “Соната” са компактни (40-50 см) и ефектни.

И годецията (Godetia) няма да ви създава много грижи. Тя прилича на азалията с разнообразните си цветове – в един тон и пъстри. При покупката на семената на годецията най-добре е да изберете дребните сортове. Те не се нуждаят от опора и завръзване. Годецията започва да цъфти месец и половина-два след засяването. Обикновено годецията се продава в смес от няколко тона, много красиви са кичестите цветове.

Лаватера (Lavatera) също е подходяща за начинаещите градинари. Ако искате да създадете шикозна леха с обилие от цветове при минимум разходи, тя е точното растение. Посейте семената на лаватерата и след два месеца нейните огромни камбановидни цветове с бяло-розови и малинови тонове ще украсят вашата градина. Между другото лаватерата цъфти до есента, особено ако премахвате редовно прецъфтелите цветове. Тя се самозасява, тъй че през следващата година няма да има нужда да се занимавате с нея.

Лора Симеонова

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
 • Uncategorized

3 Comments

 1. 1
  Denka Vasileva // May 12th, 2011 at 7:10 pm

  Add a comment…

 2. 2
  Denka Vasileva // May 12th, 2011 at 7:10 pm

  Add a comment…

 3. 3
  Denka Vasileva // May 12th, 2011 at 7:10 pm

  Add a comment…