Последни Рецепти
Последни Статии

Меню за шампиони, Мондиал 2006

Добавено в Готварски статии

Добави към моето меню

Футболът и бирата подмладяват
За всички фенове, които предвкусват удоволствието от световното по футбол, обилно гарнирани със слънчеви бани и студена бира, учените имат добра новина.
Слънцето и бирата не само ще повишат положителните емоции от наблюдаването на спортното зрелище, но и ще ви направят по-щастливи и по-красиви.
Чрез поредица опити американски изследователи са установили, че малки до умерени дози от ултравиолетовите лъчи и пивото, традиционно причислявани към веществата, които предизвикват стрес в организма, са безспорно полезни. Механизмът на процеса, познат в науката като хормезис, е прост – в малки количества тези вещества действат като стимулатор за имунната система, карайки я да работи по-активно и ефективно. Активизира се и процесът на регенерация на клетките, който спомага да запазим прекрасна кожа и тен на лицето.
Но учените съветват почитателите на слънчевия загар и студената халба бира да спазват границите и да не забравят старата истина, че “в капката е лекарството, а в чашата- отровата“.

Меню за шампиони
Немският майстор готвач Ралф Цахерл сипе съвети за здравословно поведение пред телевизора

Футболен пътеводител към мъжката психика в навечерието на “Мондиал 2006”.
В навечерието на Световното по футбол, мъжката половина от човечеството се подготвя за това, което те разбират под “рай”: четири седмици красива игра на най-добрите световни футболисти. И не само заради оправданието за количествата изпита бира или изключителните права върху дистанционното мъжете се въодушевяват толкова. Според проучване, Световната купа е тяхната възможност за изразяване на истински чувства.

Мондиалът е извънредно положение в живота на обществото, но и за здравето на всеки от нас. Нервите се опъват до скъсване, настроението се блъска екстремно от пълно отчаяние заради загубата на някой любим отбор до възторг от прекрасен гол. Кесийки с чипс и бирени шишета се търкалят по масите.
Как да издържите четирите напрегнати седмици от световното по футбол в Германия, съветва от сайта на “Фокус” майсторът Ралф Цахерл, потомствен кулинар, научил всички малки тайни още невръстен в бащината кръчма в родния Вертхайм.
Зяпането на мачове не е спортуване даже когато събитията на екрана ви карат да подскачате от напрежение. Хрускането на фъстъци, сандвичи, вафли и шоколад може би успокоява душата, но трупа смущаващи заоблености по неподходящи части от тялото. Само с половин литър бира, 100 г ядки и пакетче чипс вие поглъщате калориите, които футболистът изхабява на терена за половин час – само че той ги хаби, а вие ги складирате.
Цахерл, който е немският Звездев по телевизия “Про7”, твърди, че с неговите рецепти пасивното спортуване пред телевизора може да доведе дори до слабеене, но най-важното е, че ястията му не натоварват и без това подложеното на стрес сърце с допълнителни вредни мазнини.
И понеже е майстор-готвач, спечелил още през първата година от професионалната си кариера най-престижната френска кулинарна награда “Мишлен”, 35-годишният Ралф не предлага безвкусни аскетски диети, а изключително пикантни деликатеси и специалитети.
Менюто му е за чревоугодници и най-удобното е, че може се нагъва с пръсти, без да гледаш в чинията.

Салатни заливки
Всички видове зеленчуци, които са вкусни сурови, стават за хрупане пред телевизора, особено ако са полети с пикантен сос. Най-вкусни са краставици, моркови, чушки, репички, цикория, бяла ряпа, целина – стръковете и листата. Измиват се, нарязват се или настъргват според зеленчука. Немците ги ядат на големи резени, които могат да се хващат в ръка и да се топят в паничка с дресинга.

Сос с горчица и естрагон
За порция салата от 250 г са нужни 80 г зърнеста горчица, 1 с.л. захар, 150 г кисело мляко, 150 г кисела сметана, естрагон, сол, смлян черен пипер.
Приготовяне: Смесват се добре горчицата и захарта, млякото и сметаната. Половин връзка естрагон се нарязва ситно, прибавя се към сместа, която после се подправя с черен пипер и сол.

Сос с ябълка и хрян
150 г кисело мляко, 150 кисела сметана, 300 г зелена кисела ябълка, 2 с.л. лимонов сок, 40 г хрян, 1 с.л. захар, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол и черен пипер
Приготовяне: Смесват се заедно млякото и сметаната. Необелена, но настъргана, ябълката се залива с лимоновия сок. Изсипва се и се обърква с млякото и сметаната, като се добавят хрянът, магданозът и захарта. Накрая дресингът се подправя с черен пипер и сол.

мезета

Италиански кюфтенца
Продукти за 4 души: 300 г кайма смес телешко и свинско, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 10 маслини смес зелени и черни, 50 г овче сирене, по 1 супена лъжица градинска мащерка, розмарин и сушен риган, 1 чаена лъжичка ситно накълцана сардела, 2 яйца, сухи хлебни трохи, сол, черен и червен пипер
Приготовяне: лукът за кюфтенцата се нарязва ситно и заедно с настъргания чесън се слага в каймата. Маслините също се нарязват ситно и се прибавят към каймата заедно със сиренето на кубчета, подправките и ситно накълцаната сардела. Каймата се омесва, прибавят й се още яйцата и трохите. Подправя се на вкус. Оформят се малки топки, които се пържат в нагорещено олио и се поднасят, забодени на клечки за зъби. Олиото не бива да е силно сгорещено, иначе кюфтенцата ще изгорят отвън, а вътре ще останат сурови

Обяд с 4 блюда за ценители
Непрекъснатата серия от мачове е основателна причина да се сервира и цялостно меню през телевизора

I. Супа от карфиол
Продукти: глава карфиол, 4 малки глави лук, 1 скилидка чесън, 1 с.л. свеж джинджифил, 20 г кокосови стърготини, почти литър зеленчуков бульон, 300 г кокосов крем – от пакетчета за бързо приготвяне, 1,8 л кисела сметана, сол, мед, соев сос, куркума, къри-паста и олио.
Приготовяне: Карфиолът заедно с лука, джинджифила и чесъна се нарязват и задушават в олиото в тенджера. Поръсват се с кокосовите стърготини, подправя се и се залива със зеленчуковия бульон. Трябва да поври, после се прибавят кокосовият крем и сметаната, всички останали подправки и продукти и се оставя да заври. Следва пасиране на супата. Сервира се в чаши с лъжичка сметана.

II. Салата от праскови с авокадо
Продукти: 2 средно дебели стръка пресен лук, 2 праскови, 1 авокадо, 1 зелена салата, 1 глава червено зеле, 100 г разтворим зеленчуков бульон, 4 листа мента, 200 г кисела сметана, 1 лимон, сол, чер пипер, мед
Приготовление: 1. Лукът се разполовява на дължина, после се реже напряко. Салата и зелето се мият и подсушават. Прасковите и авокадото се разполовяват и обезкостяват, нарязват се на кубчета и се мариноват в лимонов сок.
2. Лукът се задушава за кратко в олио, подправя се и се залива с бульона. След като кипне, ври 2 мин. и се прецежда. Към лука се прибавя авокадото и ментовите листа, подправя се с чер пипер, мед и сол на вкус, после се изсипва и сметаната, като всичко се разбърква така че да се получи нещо като крем.
3. Листата от салатата и червеното зеле се разстилат по чиниите, върху тях се подреждат кубчетата праскова, заливат се с авокадовата смес и салата е готова за масата. Важно е авокадото и прасковите да са съвсем зрели, иначе няма да е вкусна.

III. Бъргър с кълнове
Продукти за четирима: 4 филийки хляб за тост, 1 глава лук, 100 мл прясно мляко, 300 г кълнове – соеви, люцернови или смес, 2-3 яйца, 2 стръка магданоз, 100 г спанак, сол, черен пипер, мускатово орехче, зехтин
Приготовление:
1. Филийките се нарязват на малки кубчета, заливат се с кипналото прясно мляко и се оставят да попият. Лукът се нарязва и запържва леко в зехтина, бързо се добавят в тигана и кълновете и сместа се подправя.
2. Спанакът се бланшира, изцежда, и заедно с кълновете се нарязва ситно, после се разбърква с хлебните кубчета и заедно с яйцата се омесва на тесто. Ако дойде рядко, добавят се трохи за сгъстяване. Накрая в тестото се слага и ситно нарязаният магданоз и тестото се оформя на топки. Топките се изпържват в зехтин, докато получат зачервена коричка. Сервират се разполовени и напълнени със салата или само с домати.

IV. Лятна лазаня с плодове
Продукти за четирима: 12 кори за лазаня, по 100 г ягоди, череши и малини. 4 праскови, 100 г гроздови зърна без семки, 10 ранни сливи, малко масло, 1/2 литър прясно мляко, малко ванилия, 4 с.л. мед, 2 с.л. бяло брашно, 2 жълтъка
Приготовяне:
1. Тавичката се намазва добре с масло и се редят 3 кори.
2. Череши, сливи и праскови се обезкостяват, плодовете се нарязват на кубчета, объркват се с ягодите и гроздето и се редят на пласт върху настланите кори. После се слагат нови кори и отново пласт плодове и пак кори.
3. Няколко лъжици студено прясно мляко се разбиват с брашното и жълтъците, останалата част от млякото се подправя с ванилия и мед и се кипва.
С бабината телена бъркалка се разбива сместа с жълтъците до сгъстяване. Така приготвеният сос се излива върху последната кора на лазанята и се запича за 20 мин във фурната на 180 градуса, после веднага се поднася.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории