Линцер
Добави към моето меню
Линцерова торта
Оригинална австрийска рецепта от град Линц. По света тази рецепта е известна като линцер
200 гр масло (може и свинска мас)
150 гр бадеми или орехи (по желание)
150 гр пудра захар
400 гр брашно
1 яйце
1 кръгла вафлена кора (по възможност)
мармелад от френско гроздре, касис, малини или вишни
настъргана кора на 1 лимон
2 – 3 с.л. прясно мялко за да се получи меко маслено тесто
Разбиваме омекналото масло с пудрата захар на пяна, прибавяме яйцето, ситно начуканите ядки, пресятото брашно и настърганата лимонова кора. Получава се мяко, пластично маслено тесто.
Разстиламе половината от сместа във форма за торта, отгоре поставяме вафлемата кора, гъсто намзваме с мармелад. и правим звездички от останалото тесто. Можем да го разточина ленти и ги кръстосаме.
Поръсваме с нарязанина ситно ядки и печем до златисто.
Това е и тестото за знаменитите линцери.
Тестото се разточва с дебелина 0,5 см и се изрязват различни формички, като едната е пълна, а другата е с изрязано кръгче по средата.
Може да се оформят и на други формички, всички идеи за коледни меденки са приложими и с линцеровото тесто. Аз много харесвам формата на подкови.
За слепване – червен мармалад от касис, френско грозде, вишни или малини
пудра захар за поръсване
или 1 разтопен шоколад на водна баня
Формичките могат да се украсят с разтопен шоколад, тогава не се слепват с мармалад.
Когато бях малка и света беше голям и добър и вярвах не в Коледната магия, а в Дядо Мраз линцерите за мен бяха най-вкусните сладкиши. Във вид на подкова, единия край потопен в шоколад. Наистина тогава през декември се случваха чудеса, защото линцерите ги свързвам с баща ми, кафето и малкото спомени, които имам от него.
в рецептата се използва червено сладко от френско грозде, касис или малини, защото тези сладка са много вкусни, силни на цвят и аромат. Такива сладка приготвям през лятото на вилата. Желето от френско грозде е нанадминато в някои рецепти с маслено тесто. Разбира се, можете да го замните с такова сладко с каквато разполагате.
Линцерови сладки
Тези сладки са получили името си от извесният град Линц в Австрия и са познати по света точно с това име линцер
Това е австрийската традиция за коледен сладкиш
3 ч.ч. бяло брашно, пресято
200 гр масло (може и 200 гр разтопена свинска мас, стават много крехки)
1 ч.ч. пудра захар
2 яйца
кората на един лимон настъргана наситно или 2 ванилии
за слепване – червен мармалад от касис, френско грозде, вишни или малини
пудра захар за поръсване
или 1 разтопен шоколад на водна баня
От продуктите се замесва меко тесто. Тестото се слага за една нощ в хладилника или поне за два часа на студено да отлежи.
На леко набрашнен плот тестото се разточва с дебелина 0,5 см и се изрязват различни формички, като едната е пълна, а другата е с изрязано кръгче по средата.
Може да се оформят и на други формички, всички идеи за коледни меденки са приложими и с линцеровото тесто. Аз много харесвам формата на подкови.
Пеката се във фурната на 170-180 градуса до порозовяване.
Могат да се приготвя няколко дена преди Коледа
Формичките могат да се украсят с разтопен шоколад, тогава не се слепват с мармалад.