Линцерови сладки
Добави към моето меню
Линцерови сладки
рецепта споделена от Ваня Алексова
Тези сладки са получили името си от извесният град Линц в Австрия и са познати по света точно с това име.
Продукти:
500г брашно
250г масло (аз слагам комбинация 100г твърд маргарин и 150г масло)
200г пудра захар
3-4 жълтъка(според големината) или 2 яйца (само с жълтъци стават по-меки)
по желание кората на един лимон
за слепване – касисов, вишнев или друг по-кисел мармалад (най-добре червен)
пудра захар за поръсване
Приготовление:
Пресявяме на дъска за месене брашното и захарта, правим кладенче и чукваме в него яйцата. Мекото масло режем на филийки и слагаме около яйцата. По желание прибавяме лимонената кора. Омесваме гладко тесто, покриваме добре с домакинско фолио и оставяме да отлежи поне 2 часа (най-добре и за една нощ) на хладно място(хладилник).
Ако ви се стори, че тестото е по-сухо (ронливо), прибавете още един жълтък.
Преди печене се разточва кора – 0,5см дебела и се изрязват различни формички – най-добре
е колелца, цветя, сърчица, като едната формичка е пълн, а другата с изрязано кръгче или сърчице по средата. Много внимавайте да не ги прегорите(особенно ако са разточени по-тънко има такава опасност). Пекат се в ненамаслена тава или на хартия, на около 170° до порозовявяне – стават много бързо и трябва да сте много внимателни
рецептата е на natalyna, пусбликуваме рецептата тук за да остане и да бъде давана когато дойде отново време за Коледа и домашни сладки