Вишновка, ликьор от вишни
Добави към моето меню
Вишновка, ликьор от вишни
рецепта за питие класика, емблематични за поколението на баба ми и задължителна част от нах-хубавите мелби, приготвени у дома или коктейл. Обожавам и самото му приготвяне, то е като ритуал, като част от традицията с която съм възпитана. Самото приготвяне на ликьорите ме прави по-добра
2 кг добре узрели вишни
1 кг захар
1 л 50 градусова ракия без дъх (или медицински спирт)
по желание
карамфилчета, канела на пръчици, 1 индийско орехче
задължително няколко вишневи листа
Измийте и изчистете вишните. Поставете ги в буркани или бутилки с широко гърло и ги посипете със захарта. Прибавете ароматите, разтръскайте буркана да се смеси захарта с вишните. Затворете буркана с марля и сложете на слънце за около 1 седмица.
След което го залейте с ракията.
След 4 – 5 седмици прецедете ликьора и го налейте в бутилки.
Идея: Вишните, които ви остават са пияни вишни, можете да ги използвате за мъфини, кексове, торти и сладолед, но са с костилки. Пробвах да направя вишновка с почистени вишни, но вкуса е друг.
Този ликьор става и с ром вместо с ракия и тогава не е необходимо и от повече подправки – опитайте
Чудесно! Баба правеше вишновка, надявам се и моята да стане чудесна. Току-що я заложих.
и аз съм в отбора сега я забърках
Вчера направих вищновката и след един месец ще си кажем наздраве!!!!
SLADURI I AZ SEGA SI PRAVQ I NAISTINA 6TE SI KAZVAME NAZDRAVEE