Орехов ликьор
Добави към моето меню
Орехов ликьор
1 л. ракия
40 бр. зелени орехчета малки
1 кг захар
Нарежете на дребно зелените орехчета и ги залейте в бутилка с ракията или медицински спирт. Оставете бутилката на слунце около 6 – 7 седмици. След това прецедете и прибавете на 1 л сок 750 гр захар, сварена на захарен сироп с 2 чаши вода.
Прецедете през филтърна хартия и налейте в бутилки.
Съвет – доста коварно питие в по-големи количества.
Полезно при заболяване на гушата заради голямото количество йод което се съдържа в орехчетата.
от зелени орехчета може да се приготвя и сладко от зелени орехчета, класика и традиция за бабите във Велико Търново
Различен вариант за ликьор от зелени орехчета
Орехчетата се заливат с ракия или чист медицински спирт. След 1-2 месеца се прецеждат и се добавят 1 л червено вино и 1кг захар и се рабърква. Поставя се в бутилка и се раклаща енергично 1 седмица. След това се изчаква да се утаи 1 месец, пресипва се и се консумира. Колкото повече престоява толкова по-хубав става.
Спиртът, или ракията, при 60° концентрация извличат най добре активните биологични съставки.