Последни Рецепти
Последни Статии

Листата от малини и къпини са билки

Добавено в Билки

Добави към моето меню

В градината на вилата в планината растат само някои храсти като малини, къпини, касис, френско грозде, ягоди има много, но са диви, голям храст с арония… радвам се на плодовете и правя сладко, сироп. Но никога не съм събирала листа.
От друга страна, ако погледна опаковка на билков чай – там пише, че съдържа – листа от малина, листа от къпини. Предполагам, че не бера листата им, защото не съм го видяла, не са ме научили, така както баба ме учеше да събирам лайка, шипка и липов цвят, като малка, защото не се говори затова.

Листата от малини и къпини са билки, не по-малко ценни и от плодовете
Малината и къпината са познати и много разпространени в природата. Освен вкусните и полезни плодове, от тях се използват и листата, които също имат стопанска стойност и се събират в големи количества. Листата на малините и къпините съдържат цял комплекс от ценни биологично активни вещества, в тях има повече витамин „С“ отколкото в плодовете. От тях се приготвят лечебни и трапезни чайове.
malini gradina
малини набрани в градината

Не само народната, но и традиционната медицина препоръчват листата и плодовете от малина като ефикасно лечебно средство, което помага при стомашни, бъбречни, чернодробни и жлъчни заболявания, препоръчва се на диабетици, предпазва от склероза, използва се при анемия.
Ако решите да наберете листа от малина или къпина за чай, късайте по няколко листа от храст. Събират се здрави, неувредени и ненаядени от различни насекоми. Не бива да се събират мокри, а в сухо време през деня, след оттеглянето на сутрешната роса.
Листата на малината се берат след цъфтежа й от юли до септември и се сушат на сянка.

kypini
Къпини в градината, започват да зреят в края на юли до началото на есента

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории