Последни Рецепти
Последни Статии

Шипка

Добавено в Билки

Добави към моето меню

Има един храст с червени плодове, които когато започнем да ги берем означава, че лятото си е тръгнало и есента настъпва. От тези малки плодове през зимата си приготвяме ароматен чай, който държи настинките на далече. А домашно приготвения мармалад от шипки е много вкусен.

SHipka 2

Шипката е разпространена буквално навсякъде в изобилие. Шипката расте повсеместно из храсталаци и редки гори, край реките, по тревисти склонове и синори, в равнините и планините до 2000 м надморска височина. Затова може сами да си наберем, да я изсушим и да си приготвяме чай.
На пръв поглед толкова обикновени, шипковите плодове са един своеобразен склад за витамини, минерали, ценни микроелементи и други биологично-активни вещества.

shipka hrast

Те нямат аналог в растителния свят, по съдържанието на витамин С. Със съдържание от 2 г витамин С в 100 г, шипковите плодове превъзхождат 2 пъти лимоните. Най-голямо е съдържанието на витамин С в шипката, когато плодовете са ярко червени и твърди.
Пектинът в тях е 3 пъти повече отколкото в ябълките.
Бета-каротинът – 2 пъти повече отколкото в морковите.
Шипковите плодове се използват широко в народната и съвременната медицина, шипковият чай и сиропи са сред най-популярните имуноукрепващи средства; в хранително-вкусовата промишленост – за производството на шипков мармалад, желета и напитки, а семената, от които се извлича масло, имат широко приложение в козметиката.

shipka buket

Всички тези факти нареждат плодовете на шипката сред най-събираните, използвани и изнасяни билки в страната ни. Заедно с липата, лайката и копривата, тя заема първите места.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории