Лопушник
Добави към моето меню
Лопушник
рецепта за вкусна баница с много лопуш. Във Велико Търново лопуш казват на лапад. Расте във всяка градина покрай дуварите на припек през пролетта.
500 гр лапад
1 пакет точени кори, 400 гр
2 с.л. олио
250 гр сирене
5 яйца
1 връзка зелен лук
4-5 с. л. кисело мляко
1 ч.л. джоджен
* Лападът се измива и се реже на ситно. След което се запържва в сгорещеното олио.
* 4 от яйцата се разбиват и се смесват с киселото мляко и натрошеното сирене.
* Добавя се запържения лопуш и нарязания на ситно зелен лук, сместа се разбърква и се добавя джоджен.
* Върху всяка кора се сипва равномерно от плънката от яйце, сирене и лопуш и се завива на руло.
* Слагат се в тава, подмазана с малко олио и се навиват на спирала.
* Може да се редят корите и една върху друга, а между тях да се разпределя плънката – въпрос на вкус.
* Отгоре лопушника се намазва с разбитото яйце.
* Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност.
Поднася се с кисело мляко.
Тази рецепта може да бъде приготвена и с домашно точени кори. Може да се направи и с “къпани кори” – нов вид кори за баница, с които се получава вкуса на домашно точените кори.