Последни Рецепти
Последни Статии

Лопушнк

Добавено в Баница, Българска кухня

Добави към моето меню

Лопушник
Публикувам го като отделна рецепта, защото така се прави в родния край (В Търново). Приготвя се с лопуш. От началото на март до края на пролетта може да приготвите тази вкусна зелена баница и със спанак

lopushnik

Продукти
500 г спанак
4 яйца
300 г сирене
Пакет кори за баница, 500 г
2 глави кромид лук или 2 връзки зелен лук
250 г сирене
2 с.л. олио
Щипка джоджен

Рецепта за лопушник
• Зелените листа се измиват, нарязват на ситно и се бланшират за 2 мин, след което се заливат със студена вода за да се запази зеления цвят
• Кромид лукът се нарязва на ситно и се задушава с 1 с.л. олио. Добавя се нарязания лопуш и щипка джоджен. Разбърква се 2-3 мин
• Към сместа се добавят 3 яйца и натрошеното сирене
• В тава се слага кора за баница, поръсва се о сместа, кора … завършва се с кора
• Лопушника се залива с едно разбито яйце с 1 с.л. олио и се пече до готовност

След разговор с баба се оказа, че дядо ми е харесвал лопушника чист, т.е. само много лопуш, лук, без яйца и сирене. Което ми дава идеята как може да се приготвя по време на Великия пост, постен вариант на зелена баница

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории