Лопушнк
Добави към моето меню
Лопушник
Публикувам го като отделна рецепта, защото така се прави в родния край (В Търново). Приготвя се с лопуш. От началото на март до края на пролетта може да приготвите тази вкусна зелена баница и със спанак
Продукти
500 г спанак
4 яйца
300 г сирене
Пакет кори за баница, 500 г
2 глави кромид лук или 2 връзки зелен лук
250 г сирене
2 с.л. олио
Щипка джоджен
Рецепта за лопушник
• Зелените листа се измиват, нарязват на ситно и се бланшират за 2 мин, след което се заливат със студена вода за да се запази зеления цвят
• Кромид лукът се нарязва на ситно и се задушава с 1 с.л. олио. Добавя се нарязания лопуш и щипка джоджен. Разбърква се 2-3 мин
• Към сместа се добавят 3 яйца и натрошеното сирене
• В тава се слага кора за баница, поръсва се о сместа, кора … завършва се с кора
• Лопушника се залива с едно разбито яйце с 1 с.л. олио и се пече до готовност
След разговор с баба се оказа, че дядо ми е харесвал лопушника чист, т.е. само много лопуш, лук, без яйца и сирене. Което ми дава идеята как може да се приготвя по време на Великия пост, постен вариант на зелена баница