Пита за заговезни
Добави към моето меню
Пита за заговезни
рецепта Ралица Маринова
Продукти
4 яйца,
едно кубче мая,
1 ч.л. сол,
1 с.л. захар,
400 мл прясно мляко,
250 г свинска мас или краве масло,
брашно около един килограм за меко тесто,
сусам за поръсване.
Рецепта за пита за заговезни
• Маята се разтваря в хладкото мляко и захарта,добавят се яйцата и размекнатата мазнина, солта и брашното
• Месим докато тестото спре да лепне.
• Оставяме тестото да втаса за половин час.
• Замесваме отново и разделяме тестото на 32 топки.
• Всяка топка я правим на фитилче и го връзваме на възел, редим ги в намазана с мазнина тава.
• Оставяме да втаса 40 минути, мажем с разбито яйце, ръсим със сусам и печем на 180 градуса на вентилатор.
• Готова е когато боднем с дървено шишче и по него не остава тесто.
• Изваждаме от фурната, ръсим питата с малко студена вода и я завиваме с кърпа за няколко минути, за да омекне.